Tjedan u Kinoteci: Okolišni filmski festival

U goste nam stiže 10. Okolišni filmski festival, a među Novitetima i dalje prikazujemo filmove Ljepota i krvoproliće Laure Poitras i Sveti pauk Alija Abbasija.

Okolišni filmski festival: Ekofeminizam
Deset godina organizacije Okolišnog filmskog festivala Aktivistička grupa Zelene akcije će proslaviti bogatim filmskim i popratnim programom s posebnim fokusom na aktualnu temu od iznimne važnosti u pokretu za okolišnu pravdu – ekofeminizam.
Kroz popratni program i 20 filmskih naslova, kako dokumentarnih tako igranih, od novih izdanja do filmskih klasika, festival će publiku upoznati s junakinjama okolišnog pokreta te je povesti na put otkrivanja teme ekofeminizma. Uz primjere ženskog vodstva i snažnih žena s globalnog Juga, koje su ujedno i najugroženije posljedicama klimatske krize, program uključuje i queer umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke i edukatorice s lokalne scene.
Festival otvara film Iluzija obilja, dokumentarni film koji uvodi gledatelje u srž ekofeminizma, donoseći nam priče triju neumornih heroina iz Južne Amerike.
Iz ostatka programa izdvajamo klasike kao što su Zvijeri južnih divljina Behna Zeitlina, Erin Brockovich Stevena Soderbergha i kultni animirani film Princeza Mononoke Hayaa Miyazakija, koji zatvara festival.
Ulaz na sve projekcije je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Noviteti: Aktualni hitovi
I sljedeći tjedan na repertoaru možete pogledati Zlatnim lavom nagrađeni film Ljepota i krvoproliće, moćnu priču o sprezi kapitala i farmaceutske industrije. Riječ je o dokumentarcu o životu i djelu kultne američke umjetnice Nan Goldin, poznate i po borbi protiv farmaceutske kompanije Purdue Pharma i obitelji Sackler, odgovorne za epidemiju ovisnosti i opiodima u SAD-u. Film je režirala oskarovka Laura Poitras (Citizenfour, 2014), a ovaj film donio joj je još jednu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.
Kriminalistički triler Sveti pauk također je inspiriran istinitim događajima: serijom ubojstava seksualnih radnica, koja je početkom 2000-tih potresala iranski sveti grad Mashhad. Redatelj Ali Abbasi vješto koristi konvencije žanra kako bi pružio razornu kritiku patrijarhalnog i religioznog mentaliteta, u kojem zločin ne predstavlja narušavanje društvene ravnoteže nego logični produžetak. Film je premijerno prikazan u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Zar Amir Ebrahimi osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Praktične informacije
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka