Tjedan u Kinoteci: Lepota poroka

Ciklus „Vizualna zadovoljstva i jezik filma“ zaključujemo naslovima koji istražuju odnos žudnje, znanja i spoznaje, među ostalima i diptih Ja sam znatiželjna Vilgota Sjömana te Lepotu poroka Živka Nikolića, LGBT_SLO_1984 Borisa Petkoviča provest će nas kroz nekoliko desetljeća slovenskog LGBT pokreta, a među Novitete stižu Ljubavni život Kôjija Fukade i R.M.N. Stanje nacije Cristiana Mungiua.

Vizualna zadovoljstva: Žudnja i znanje
Ciklus Vizualna zadovoljstva i jezik filma zaključujemo naslovima koji istražuju odnos žudnje, znanja i spoznaje. Otvaraju ga Ja sam znatiželjna: Film u žutom i Film u Plavom, pseudodokumentarni diptih Vilgota Sjömana o švedskoj socijalnoj demokraciji 1960-ih, antologijsko ostvarenje koje se ubraja među lučonoše seksualne revolucije na velikom platnu.
Temu nastavlja Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, priča o zanemarivanoj djevojci koja nakon očeve nesreće zauzima njegovo mjesto kao glava obitelji. Vođen nadahnutim nastupima uigrane glumačke ekipe, riječ je o neupitnom klasiku suvremene hrvatske kinematografije te kompleksnoj meditaciji o odnosu slobode i autonomije.
Sličnim temama na osebujan se način pozabavio i crnogorski redatelj Živko Nikolić u Lepoti poroka, tragikomičnoj priči o seljanki iz ruralnih dijelova Crne Gore, čiji se vidici šire nakon što se zaposli u nudističkom kampu za vrijeme ljetne sezone. Film je ostvario veliki uspjeh u kinima, a Mira Furlan za svoj je nastup osvojila je Zlatnu Arenu na Pulskom filmskom festivalu.
Ciklus – a i ovogodišnju kinotečnu sezonu – zaključava Shortbus, erotska komedija Johna Camerona Mitchella o skupini Njujorčana koje njihovi emocionalni i seksualni problemi dovode u opušteni (i raspušteni) klub iz naslova. Riječ je o malom remek-djelu s velikim srcem, dopadljivim likovima, odličnim soundtrackom i utopijski orgazmičkom završnicom dovoljno snažnom da naelektrizira novu generaciju gledatelja.

Noviteti: R.M.N. i Ljubavni život
Među Novitete stižu dva hvaljena festivalska naslova. Prvi je R.M.N. Stanje nacije, novi film Zlatnom palmom nagrađenog Rumunja Cristiana Mungiua, intrigantna politička drama o odnosu oca i sina u ksenofobnoj zajednici, prikazana u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu.
Na veliki ekran stiže i novi film japanskog redatelja Kôjija Fukade, Ljubavni život,  obiteljska melodrama koja je naklonost kritike dobila u natjecateljskom programu prošlogodišnje Venecije.

Na repertoaru i dalje pogledajte egzistencijalističku dramu Tovar Jezryja Skolimowskog i crnu komediju Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Mjesec ponosa 2023: LGBT_SLO_1984
U suradnji s udrugom Zagreb Pride, a u sklopu Mjeseca ponosa 2023, prikazujemo dokumentarni film slovenskog redatelja Borisa Petkoviča LGBT_SLO_1984, prvi dokumentarni film koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta, a kroz to nudi pregled 35 godina slovenske scene kroz prizmu kulture i aktivizma.
Nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar. Razgovor će moderirati LGBTIQ aktivist i povjesničar Franko Dota. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a
Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a program je posvećen inovativnom naslovima koji istražuju nove granice filmskog medija. Sljedeće izdanje programa nosi intrigantan naslov Što točno ne možete vidjeti u onome što ja vidim?, a posvećeno je palestinskim filmskim i videoumjetnicama. Filmove za program je odabrala redateljica i montažerka Hrvoslava Brkušić.

KinoKino 2023: Dnevnik Pauline P.
Nakon posebne projekcije Moj prvi odlazak u kino, glavni program festivala KinoKino započet će projekcijom domaće kino uspješnice Dnevnik Pauline P. u režiji Nevena Hitreca. Razgovor nakon projekcije vodit će Sara Stanić, a očekujemo i goste iznenađenja! KinoKino od svojih početaka zalaže se za povećanje produkcije audovizualnih sadržaja za djecu i svaki domaći igrani film dočekuje raširenih ruku i s puno veselja. Upravo zato, simbolično prvu projekciju ovogodišnjeg glavnog programa posvećujemo domaćoj kinematografiji, a o novim naslovima koje će tijekom godine predstaviti KinoKino, pišemo uskoro!

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Vizualna zadovoljstva i jezik filma pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka