Ljetna pozornica Tuškanac: Kinoteka u šumi

U hladu tuškanačke šume obilježit ćemo 50. obljetnicu Fellinijeva Amarcorda, a uz Diplomca Mikea Nicholsa osunčat ćemo se na kalifornijskim bazenima u društvu Dustina Hoffmana, Anne Bancroft i glazbu Simona & Garfunkela.

Dok nam je kino Kinoteka na ljetnoj pauzi, ekipa Centra za kulturu i film Augusta Cesarca nastavlja organizirati projekcije na jednoj od najljepših zagrebačkih kulturnih lokacija na otvorenom – Ljetnoj pozornici Tuškanac. Kao zagrijavanje za kolovoški program Film u šumi, sljedeći tjedan na velikome platnu prikazujemo dva rado gledana filmska klasika.

50 godina Amarcorda
U utorak 27. lipnja na rasporedu je Amarcord, jedan od najpopularnijih filmova velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija. Ova nostalgična gorko-slatka drama inspirirana je Fellinijevim odrastanjem u Riminiju 1930-ih, a gledatelje već desetljećima osvaja upečatljivim likovima, grotesknim humorom i autentičnim pogledom na dobre i loše strane ljudske prirode.
Amarcord je nagrađen i Oscarom za najbolji strani film, drži se za jedan od najboljih filmova sedamdesetih, a projekcijom na Ljetnoj pozornici Tuškanac obilježavamo njegovu 50. obljetnicu.

Diplomac: Here’s to you, Mrs Robinson!
Rođendan, ali 60., ima i roman Charlesa Webba, prema kojem je snimljen jedan od najutjecajnijih filmova šezdesetih: kultna komedija Diplomac Mikea Nicholsa, priča o mladiću koji se po povratku sa studija upliće u komplicirani ljubavni trokut sa zavodljivom prijateljicom svojih roditelja, gospođom Robinson.
Uspjeh Diplomca pomogao je etablirati struju novog Hollywooda, od Dustina Hoffmana napravio je međunarodnu zvijezdu, a Mikeu Nicholsu donio je Oscara za režiju. Glazba koju potpisuje folk rock duo Simon & Garfunkel, a koja uključuje pjesme Sound of SilenceScarborough Fair i Mrs. Robinson, i dalje se rado sluša na radijskim postajama diljem svijeta. Diplomac je na rasporedu  srijedu, 28. lipnja.
Napominjemo da za projekcije Amarcorda i Diplomca možete iskoristiti važeći Filmski pokaz, stoga ga svakako ponesite sa sobom.

Ljetna pozornica Tuškanac u srpnju
Za kolovoz pripremamo niz atraktivnih naslova – suvremenih filmova i klasika, o kojima ćemo vas obavijestiti krajem srpnja. Do tada pratite ostale programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac, počevši s festivalom Fantastic Zagreb, čije ovogodišnje izdanje kreće u četvrtak, 29. lipnja. Ubrzo zatim slijede Revija europskog filma, ljetno izdanje ZagrebDoxa, filmovi u distribuciji Zagreb film festivala, a mjesec će tradicionalno zaključiti izbor iz programa Motovunskog festivala.
Voli vas vaše kino Kinoteka!