Tjedan u Kinoteci: Uoči ljetnog raspusta

Iza nas je još jedna uzbudljiva sezona koju su obilježila dva Davida: Bowie i Cronenberg, Trokut tuge Rubena Östlunda, značajan porast gledatelja i članstvo u mreži Europa Cinemas.

S prvim danima lipnja završila je još jedna sezona u zagrebačkom kinu Kinoteka. Opremu smo spakirali i preselili na Ljetnu pozornicu Tuškanac, gdje će tim Centra za kulturu i film Augusta Cesarca do rujna nastaviti s filmskim programima. I dok u visokom startu čekamo ljepše i toplije dane kako bismo pozornicu napokon pustili u pogon, prisjetili smo se nekoliko postignuća po kojima ćemo pamtiti prošlu sezonu.

Što smo gledali u kinu?
Tematski ciklusi izvrsna su prilika da sve ono što volimo kod sedme umjetnosti podijelimo s drugima. Na početku sezone zaputili smo se u Galaksiju Bowie, ciklus filmova posvećen Davidu Bowieju, a na tome putovanju istražili smo njegov utjecaj na film, glazbu i popularnu kulturu. Andrija Mardešić i David Kapac, autori provokativnog crnohumornog trilera Stric, za blagdane su nam pripremili Zimske priče: Božić sa stricem – raznolik filmski program koji je pokazao što sve božićni film može biti.
Uz Anatomiju klasika obilježili smo 50 godina Coppolina Kuma, dok nas je Posve novi organ proveo opusom jednog od najoriginalnijih autora današnjice – Davida Cronenberga.
Cikluse zaključili smo Vizualnim zadovoljstvima i jezikom filma, tematom posvećenim pedesetoj obljetnici utjecajnoga eseja Laure Mulvey te filmovima koji inovativno pristupaju pitanjima erotike, tjelesnosti i seksualnosti na velikom platnu.

Najgledaniji filmovi u distribuciji
U prvih pet mjeseci 2023. godine projekcije je posjetilo oko 13.300 ljudi, što je za točno trećinu više u odnosu na isto razdoblje iste godine. Najgledaniji film sekcije Noviteti bila je satirična komedija Trokut tuge Rubena Östlunda, koja je od početka distribucije u studenom prošle godine izazvala velik i postojan interes među zagrebačkom publikom, s prosjekom od 93 posjetitelja po projekciji, što je bio i razlog njegove dugovječnosti na našem repertoaru.
Na popisu najgledanijih naslova Trokut tuge slijede redom Sigurno mjesto Jurja Lerotića, Duhovi otoka Martina McDonagha, Moonage Daydream Bretta Morgena, Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana, Poslije sunca Charlotte Wells, Osam planina Felixa Van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca i Tár Todda Fielda.

Kinoteka i udio u nacionalnoj gledanosti
Dio navedenih filmova u Kinoteci je ostvario između 10 i 15 % svoje ukupne gledanosti: primjerice, Sigurno mjesto u Kinoteci je pogledalo 16.5 % gledatelja, Trokut tuge vidjelo je 15.5 %, a Moonage Daydream 14 % gledatelja. Rezultati naslova iz ograničene distribucije još su značajniji: Blizu je u Kinoteci pogledalo 31.6 % gledatelja, Obje strane oštrice i Poslije sunca 27.8 %, a Osam planina 20.7 %.
Ovi rezultati upućuju na to da je zagrebačka publika prepoznala naše kino kao važno mjesto distribucije suvremenog umjetničkog i nezavisnog te europskog i hrvatskog filma.
U dosezanju ovih brojeva od velike je pomoći bila kvalitetna suradnja s distributerima, posebice Zagreb film festivalom, MCF-om, Editusom i Kinom Mediteran, kojima zahvaljujemo na pomoći!
U ograničenoj distribuciji prikazali smo i crnu komediju Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a jedini smo u Hrvatskoj na velikome platnu prikazali dojmljivu Oscarima nagrađenu antiratnu dramu Na zapadu ništa novo Edwarda Bergera u produkciji Netflixa.

Spomenuti treba i to da je u studenom prošle godine kino Kinoteka postalo članom međunarodne mreže kinoprikazivača Europa Cinemas. To je potvrdilo da je program Kinoteke mišljen i rađen po najvišim europskim strukovnim standardima, a ujedno nam je dalo i poticaj i smjernice o načinu na koji ćemo ga u budućnost nastaviti razvijati.

Ispitivanje navika publike
Znatan porast broja gledatelja potaknuo nas je da bolje upoznamo publiku koja prati naše programe i dolazi u kino. Istraživanje je provedeno online na uzorku od 13.600 kontakata (korisnici newslettera i društvenih mreža), a ispitivanju se odazvalo 292 pratitelja.
Saznali smo da nam se publika značajno pomladila: 30 % ispitanika mlađe je od 24 godine, a 25 % ih ima između 25 i 49 godina. Zatim, 58 % posjetitelja Kinoteke visoko je obrazovano, 66 % ženskoga roda, a prema Kordunskoj putuju iz svih gradskih četvrti, pri čemu prednjače Donji grad, Sjever i Jug Trešnjevke, Maksimir i Medveščak, a dio posjetitelja ima adresu izvan Zagreba. Više od polovice ispitanika posjećuje kino Kinoteka na mjesečnoj razini (55.1%), a svaki deseti ispitanik u kino ide svaki tjedan (9.4%). Iznenadilo nas je da 64.5% ispitanika preferiraju termine od ponedjeljka do četvrtka, u odnosu na ostale.
Na skali od 1 do 5, ispitanici su ukupnom programu dali prosječnu ocjenu 4.45: pritom je 50.2% ispitanika program ocijenlo vrlo dobrim, a 47.7 % odličnim, a najbolju je ocjenu dobio distribucijski program Noviteti. U usporedbi s drugim kinima ispitanici su kao prednost istaknuli specifičnost programa, pristupačnu cijenu ulaznice te šarm „kina kao nekad“. Kao nedostke u odnosu na druga kina istaknuta su ograničenja same dvorane, posebice udobnost sjedala. Kada su u pitanju grickalice, ispitanici se dijele u dva suprotstavljena, ali jednako gorljiva tabora.
Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u istraživanju: dobili smo nekoliko konstruktivnih pohvala i kritika, a time i niz izrazito korisnih informacija o aspektima programa koje treba zadržati, kao i o onima koje treba doraditi, osnažiti ili promijeniti. Sve to nastojat ćemo implementirati tijekom sljedeće sezone.
Istraživanje je proveo Ivan Hromatko iz Centra za kulturu Trešnjevka, kojem zahvaljujemo na suradnji.

I za kraj…
Centar za kulturu i film Augusta Cesarca tijekom ljetnih mjeseci nastavlja s radom na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje ćemo tijekom lipnja i srpnja ugostiti programe vodećih hrvatskih filmskih manifestacija.
Kolovoz je tradicionalno rezerviran za Film u šumi, raznolik program u kojem će ljubitelji_ce filma pronaći nešto za sebe. Također pripazite da ne zametnete negdje svoj Filmski pokaz, jer ćete ga moći iskoristiti za projekcije Kinoteke u šumi.
Još jednom hvala što ste nas pratili tijekom čitave sezone: što ste dolazili na projekcije, čitali naše newslettere, lajkali nas i pratili na društvenim mrežama te svojim komentarima pomogli da program kina što više uskladimo s vašim potrebama.
Ohrabrujuće ocjene programa, značajan porast broja gledatelja i uopće pozitivne reakcije koje zaposlenici kina dobivaju u direktnom kontaktu s posjetiteljima puno nam znače te nam daju poticaj da svakom novom sezonom budemo još bolji.
Za novu sezonu pripremamo četiri veća tematska ciklusa kojima ćemo vam nastojati pružiti nešto drugačije putovanje kroz povijest filma. Ljubitelji aktualnih naslova također imaju razloga za sreću, jer nas sudeći po ranim informacijama koje smo dobili od distributera čeka još jedna uzbudljiva sezona u kinoprikazivaštvu.
Do ponovnog viđenja u rujnu želimo vam dugo, lijeno i toplo ljeto ispunjeno druženjima, dokoličarenjem, ugodnim filmskim, književnim i glazbenim štivom te stvarnim i izmaštanim pustolovinama!

Voli vas vaše kino Kinoteka!