Kinoteka u šumi: Sveta planina i Asteroid City

Gostovanje Kinoteke na Ljetnoj pozornici Tuškanac nastavljamo s obljetničarskom projekcijom kultne Svete planine Alejandra Jodorowskog, a među aktualne naslove stiže iščekivani Asteroid City Wesa Andersona.

Kinoteka u šumi: Sveta planina
U četvrtak, 17. kolovoza, na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazujemo Svetu planinu, nadrealistički klasik Alejandra Jodorowskog o neobičnoj skupini pustolova predvođenih karizmatičnim alkemičarem u potrazi za spoznajom. Ova psihodelična priča o prosvjetljenju, inspirirana tarot-kartama i psihomagijom, jedan je od najoriginalnijih filmova 1970-ih i već desetljećima osvaja nove generacije gledatelja svojim grotesknim humorom, neobuzdanom maštovitošću i alegorijskom pričom o potrebi za nadilaženjem svjetovnih problema. Film je producirao Allen Klein, menadžer benda The Beatles, a financirali su ga John Lennon i Yoko Ono.
Povodom 50. obljetnice Svete planine na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazujemo restauriranu verziju ovog kultnog filma.Film u šumi: Asteroid City
Na Ljetnoj pozornici Tuškanac moći ćete pogledati i Asteroid City, iščekivani novi film Wesa Andersona, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu. Film krasi prepoznatljiva Andersonova estetika, obilježena specifičnim humorom i vizualnim stilom te uvijek impersivnom glumačkom ekipom, u kojoj se ovoga puta nalaze Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton i mnogi drugi. Film je na rasporedu u petak, 18. kolovoza i subotu, 26. kolovoza.
Film u šumi: Bijeg od prošlosti
Među ostalim naslovima prikazujemo i dvije hvaljene kriminalističke drame. Prva je Nostalgija Marija Martonea (15. kolovoza), melankolična priča o muškarcu koji po povratku u Napulj saznaje da mu je najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi Camorre. Nostalgija je prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, a glavnu je ulogu odigrao izvrsni Pierfrancesco Favino.
Druga je Indigo kristal (16. kolovoza), impresivni dugometražni debi mladog redatelja Luke Mihailovića, koji je zahvaljujući odlično vođenoj priči, autentičnom settingu i sjajnim glumačkim nastupima kritika već uvrstila među najbolje suvremene srpske filmove. Film govori o mladiću koji se po izlasku iz zatvora želi asimilirati u obično društvo, no sve će se promijeniti kada shvati da brat njegova preminulog najboljeg prijatelja nastavlja putem bezakonja koji je želio napustiti. Glavne uloge izvrsno su odigrali Miodrag Radonjić i Denis Murić.
Sutra, u nedjelju 13. kolovoza možete pogledati uzbudljiv kriminalistički triler Amore Andree di Stefana, dok sljedeći vikend, u subotu 19. kolovoza gledamo jedan od najvećih ovogodišnjih hitova: biografsku dramu Oppenheimer Christophera Nolana.Praktične informacije
Film u šumi program je koji nastaje u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac do početka rujna.
Napominjemo da od sljedećeg tjedna projekcije počinju od 20:30 sati te da za projekcije u sklopu programa Kinoteka u šumi možete iskoristiti važeći Filmski pokaz.Više informacija o programu potražite na ljepotu.hr.