Tjedan u Kinoteci: Fassbinderov ciklus

U Kinoteci kreće ciklus Fassbinder: Pravo jačeg na slobodu, a među Novitete stižu festivalski miljenici Peter von Kant Françoisa Ozona i romantična drama Plavi kaftan Maryam Touzani.

Fassbinder: Ekonomija osjećaja I
Prvi (n)ovosezonski ciklus u kinu Kinoteka posvećen je Raineru Werneru Fassbinderu, popularnom i utjecajnom njemačkom redatelju koji je u u svega 14 godina bavljenja filmom stvorio impresivan filmski korpus u kojem je istraživao duhovnu i socijalnu stvarnost Njemačke u drugoj polovici 20. stoljeća. Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg na slobodu sastoji se od 34 filma podijeljena u sedam manjih cjelina kroz koje ćemo istražiti najvažnije teme Fassbinderova opusa, pri čemu će njegovi filmovi biti prikazani uz one koji su ga inspirirali ili u kojima se osjeti njegov utjecaj.
Fassbinder je možda i najpoznatiji po načinu na koji je obrasce melodrame iskoristio kako bi progovorio o tzv. njemačkom ekonomskom čudu i posljedicama koje je poslijeratni društveni oporavak ostavio na duhovne i emocionalne živote pojedinaca. Prva tema, Ekonomija osjećaja I, stoga je posvećena filmovima koji se bave radom, a u sklopu nje prikazujemo dva Fassbinderova filma. Prvi je Svi drugi se zovu Ali (Strah jesti dušu), priča o vremešnoj udovici koja se zaljubljuje u mladog marokanskog useljenika, čime skandalizira svoju obitelj i susjede, a drugi je Piljar, tragikomična priča o prodavaču povrća koji neuspješno pokušava ispuniti buržujska očekivanja svoje obitelji.
Piljar je prvi film kroz čiji se stil i temu osjete utjecaji Douglasa Sirka, majstora američke melodrame koji je na Fassbindera ostavio veliki utjecaj. Stoga prvi tjedan gledamo i jedan od najpoznatijih Sirkovih filmova – Zapisano na vjetru, priču o udovici koja se upušta u vezu sa svojim vrtlarom, što izaziva skandal u njezinoj zajednici (svaka sličnost zapleta sa Svi drugi se zovu Ali je, dakako, namjerna).
Prvi tjedan zaključuje Berlin Alexanderplatz, epska drama Burhana Qurbanija inspirirana istoimenim avangardnim romanom Alfreda Döblina, koji je i Fassbinderu poslužio kao predložak za jedno od njegovih najpoznatijih radova – televizijsku seriju iz 1980. godine. Riječ je o impresivno režiranom filmu u kojem se društvena i psihološka stvarnost protagonista neprestano prepleću.Noviteti: Peter von Kant
Paralelno s Fassbinderovim ciklusom među Novitete stiže Peter von Kant, slobodna adaptacija jednog od najpoznatijih Fassbinderovih filmova – Gorkih suza Petre von Kant. François Ozon poveo se za poznatom činjenicom da je Petra von Kant zapravo bila Fasbinderov alter ego, a približujući likove njihovim uzorima iz stvarnoga života stvorio je neobično duhovit portret samog Fassbindera – autodestruktivnog i narcisoidnog umjetnika ovisnog o opijatima i pažnji, okrutnog u svojoj ljubavi. Petera von Kanta odigrao je izuzetno nadahnuti Denis Ménochet, dok se u epizodnoj ulozi pojavljuje Hanna Schygulla – jedna od najvećih zvijezda Fassbinderova opusa.Noviteti: Plavi kaftan
Drugi novi naslov na repertoaru je Plavi kaftan, suptilna, senzualna i kompleksna kombinacija romantične i psihološke drame o ljubavnom trokutu u kojem se nađu vlasnici krojačnice i njihov mladi šegrt. Marokanska redateljica Maryam Touzani koristi motiv tradicionalnog ogrtača iz naslova kako bi istražila odnos razuma i osjećaja u konzervativnoj zajednici, a rezultat je teksturama bogat film s nepredvidljivim razvojem događaja te dojmljiva studija ljubavi koja izlazi iz nametnutih tradicionalnih okvira.
Plavi kaftan osvojio je nagradu kritike FIPRESCI u programu Izvjestan pogled u Cannesu, a kao marokanski kandidat za Oscara bio je užem izboru za osvajanje nominacije u kategoriji najboljeg stranog filma.
Ostali Noviteti
Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati adaptaciju crnohumornog krimića Zorana Ferića Smrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana Kulenovića i Kolibrića Francesce Archibugi, obiteljsku romantičnu dramu nastalu prema nagrađivanom romanu Sandra Veronesea.
Mila Turajlić provest će nas kroz arhive osobnog snimatelja Josipa Broza Tita u izvrsnom dokumentarnom filmu Dosje Labudović: Nesvrstani, Wes Anderson odvodi nas u Asteroid City, a Emanuele Crialese u Rim 1970-ih u svojoj Beskrajnoj ljubavi.U gostima: Revije dječjeg i školskog filma
U petak i subotu u dnevnim terminima u kinu gostuju 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma, manifestacije posvećene prvim filmskim koracima djece i školaraca u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Agencije za odgoj i obrazovanje. U sklopu Revije i Smotre prikazat će se sveukupno 95 radova mladih autora u šest kategorija, a više o programu saznajte na službenoj stranici.Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg na slobodu pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.
Raspored projekcija: KinoKinoteka