Tjedan u Kinoteci: Palo lišće

Nastavljamo istraživati ekonomiju osjećaja Fassbinderova opusa, među ostalim i jednim od najboljih filmova njegove karijere – Brakom Marije Braun, dok u Novitete stižu dvije humorne drame: Palo lišće Akija Kaurismäkija i Bosanski lonac Pave Marinkovića.

Fassbinder: Ekonomija osjećaja II
Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg nastavljamo s filmovima u kojima osjećaji postaju sredstvo ekonomske razmjene i eksploatacije. Možda i najbolji primjer za to je Brak Marije Braun, jedan od najboljih filmova Fassbinderova opusa u kojem kroz sudbinu jedne snalažljive žene daje kompleksan uvid u procvat njemačkog gospodarstva 1950-ih. Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh, Hannu Shygulla učinio je europskom filmskom zvijezdom, a Fassbinderu i njegovim suradnicima otvorio je i vrata za mnoge buduće projekte.

Majka Küsters ide u nebo crnohumorna je drama o supruzi muškarca koji ubija svoga šefa, a potom i sebe, zbog najave skorih otpuštanja. Svatko ovu tragediju želi iskoristiti na svoj način – od senzacionalističkih medija, do komunističke partije i anarhista, a sve nauštrb jedne žene i njezine obitelji. Riječ je o jednom od filmova kojima je Fassbinder uspio razljutiti i one koji su ga inače podržavali, u ovom slučaju svoje marksističke suvremenike, no koji potvrđuje Fassinderov beskompromisno ambivalentan pristup temama kojima se bavi. Za američko tržište snimljen je i alternativni završetak, a oba ćete moći vidjeti na projekciji u Kinoteci.

Pogledat ćemo i Obeščašćenu, špijunsku melodramu Josefa von Sternberga, u kojoj Marlene Dietrich glumi tajnu agenticu austrijske vlade čiji je zadatak zavesti ruskog špijuna. Inspiriran životom legendarne špijunke Mate Hari, Obeščašćena je film koji je Fassbinder isticao među omiljenima, a čiji se duh provlači čitavim Fassbinderovim opusom na razini motiva, postupaka i uopće oblikovanja likova i njihova svjetonazora, od Marije Braun pa do Lili Marleen.

U tjedan nas uvodi Južnjak, jedan od ranijih filmova iz Fassbinderove karijere. Priča je to o grčkom radniku koji izaziva pomutnju u predgrađu Münchena, a kroz koju se Fassbinder (koji je ovdje odigrao naslovnu ulogu južnjaka) osvrnuo na teme ksenofobije, seksizma i šovinizma koje će nastaviti istraživati u ostatku karijere.

Noviteti: Palo lišće
U kina stiže novi film velikog finskog redatelja Akija Kaurismäkija, Palo lišće – priča o usamljenoj radnici u supermarketi i sredovječnom alkoholičaru, koji će se pokušati zaljubiti jednu u drugo, unatoč samima sebi.

Palo lišće premijerno je prikazani u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Veliku nagradu žirija. Kritika je ovaj film isticala među najboljim ostvarenjima ovogodišnjeg canneskog festivala, ali i Kaurismäkijeva opusa, hvaleći njegov izvrstan rad s glumcima i specifičan osjećaj za humor i dramu.

Noviteti: Bosanski lonac
Bosanski lonac nova je komedija Pave Marinkovića o neuspješnom piscu kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Film je premijerno prikazan u sekciji Open Air na Sarajevskom filmskom festivalu.

Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati popularnu komediju Wesa Andersona Asteroid City, crnohumorni krimić Gorana Kulenovića Smrt djevojčice sa žigicama i izvrstan dokumentarni film Mile Turajlić Dosje Labudović: Nesvrstani.

Na repertoaru su i dvije neobične ljubavne priče: romantična marokanska drama Plavi kaftan Maryam Touzani te Peter von Kant Françoisa Ozona, priča o ljubavi, egu i okrutnosti inspirirana životom Rainera Wernera Fassbindera i njegovim kultnim filmom Gorke suze Petre von Kant.

Matineja: Psići u ophodnji
Psići u ophodnji: Moćan film nastavak je animiranog hita iz 2021. godine, inspiriranog istoimenom TV serijom. U ovome nastavku čarobni će meteor našim četveronožnim junacima dati posebne moći, zbog čega će postati Super psići. No to neće promaknuti dežurnom zlikovcu koji će im navedene moći nastojati oteti. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg na slobodu pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka