Tjedan u Kinoteci: Ubojice cvjetnog mjeseca

Fassbinderov ciklus nastavljamo filmovima s legendarnim ženskim likovima, uključujući kultne Gorke suze Petre von Kant, a među Novitete stiže novi film Martina Scorsesea Ubojice cvjetnog mjeseca.

Fassbinder: Spremne za krupni kadar
Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg nastavljamo temom Spremne za krupni kadar, posvećenom filmovima s karizmatičnim protagonisticama i odnosu glume i manipulacije. Među najistaknutije spadaju Gorke suze Petre von Kant, priča o modnoj dizajnerici koja se zaljubljuje u mladu glumicu u usponu. Riječ je o razornoj i vizualno impresivnoj analizi dinamike moći, roda, seksa i ega u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrala Margit Carstensen.
Čežnja Veronike Voss, završni dio Fassbidnerove Trilogije BDR smještene u vrijeme ekonomskog booma 1950-ih, istražuje sudbinu glumice koja je svoje zlatne dane doživjela za vrijeme Trećeg Reicha. Ovaj Zlatnim medvjedom nagrađeni film svojom je pričom, noirovskom estetikom i protagonisticom većom od života inspiriran i klasikom Billyja Wildera Bulevar sumraka, koji također moći pogledati na programu.
Tjedan zaključuje Sve o mojoj majci Fassbinderova duhovnog srodnika Pedra Almodóvara, humorna melodrama o prijateljstvu i alternativnim obiteljima, koja je baš kao i Fassbinderova Petra von Kant varijacija na Mankiewiczev Sve o Evi (1950).
Programsku knjižicu ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg možete preuzeti ovdje, a otisnutu verziju pronađite na blagajni kina.

Noviteti: Ubojice cvjetnog mjeseca
Na repertoar stižu Ubojice cvjetnog mjeseca, novi film Martina Scorsesea, za koji se priča da spada među same vrhunce njegova opusa. Priča je inspirirana serijom ubojstava u zajednici američkog plemena Osage koja je potresala Oklahomu 1920-ih, a prati vladina istražitelja koji pokušava otkriti tko se krije iza navedenih zločina. Na Filmskom festivalu u Cannesu Scorseseov je film dočekan s ovacijama publike i kritike, a glavne uloge odigrali su Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone, kojoj se predviđa svijetla budućnost u sezoni nagrada.
Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati dvije autorske komedije: Palo lišće Akija Kaurismäkija i Asteroid City Wesa Andersona. Tu su i humorna drama Bosanski lonac Pave Marinkovića, romansa redateljice Maryam Touzani, Plavi kaftan te dokumentarni film Pere Kvesića – Kuća na Kraljevcu.

Matineja: Psići i dalje ophodnji
I sljedeće subote na matineji ćete moći pogledati Psiće u ophodnji: Moćan film, nastavak istoimnog hit-animiranog filma, o psićima koji zahvaljujući tajanstvenom asteroidu dobiju supermoći. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.
Raspored projekcija: KinoKinoteka