Kinoteka obilježava Mjesec europskog filma 2023

Zagrebačko kino Kinoteka dio je inicijative Mjesec europskog filma, nastale u suorganizaciji mreže Europa Cinemas i Europske filmske akademije.

 

Nakon uspješnog lansiranja prošle godine, Europska filmska akademija nastavlja s Mjesecom europskog filma 2023., koji se održava od 1. studenog do 9. prosinca ove godine. Inicijativi se ove godine pridružilo 75 kina iz 40 zemalja, a među njima je i zagrebačko kino Kinoteka, koje je punopravnim članom mreže Europa Cinemas postalo prošle godine.

Mjesec europskog filma završit će dodjelom Europskih filmskih nagrada, pa na rasporedu kina Kinoteka možete pogledati Palo lišće, dramediju Akija Kaurismäkija koja se za nagrade Europske filmske akademije natječe u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, glumice (Alma Pöysti) i glumca (Jussi Vatanen). Tu je i 20.000 vrsta pčela redateljice Estibaliz Urresole Solaguren, nominirane u kategoriji Najboljeg europskog otkrića. U istoj kategoriji ove godine imamo i svoga kandidata: Sigurno mjesto Jurja Lerotića, a svi koji su ovaj sjajan film propustili na velikom platnu imat će priliku to nadoknaditi u subotu, 2. prosinca.

Značajan dio preostalog repertoara također će biti posvećen europskom filmu. Među Novitetima imat ćete priliku pogledati povijesni triler Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, psihološku dramu Samo kad se smijem Vanje Juranić i komediju Sedmo nebo Jasne Nanut. Do kraja mjeseca stiže nam i kostimirana drama Jeanne du Barry redateljice Maïwenn s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi, koja je otvorila ovogodišnji Filmski festival u Cannesu.

Ljubitelji filmskih klasika mogu pratiti ciklus Fassbinder: Pravo jačeg posvećen jednom od najutjecajnijih europskih filmskih redatelja – Raineru Werneru Fassbinderu. U sklopu ovog ciklusa prikazujemo i dva klasika koje je režirala prošlogodišnja dobitnica Europske filmske nagrade za životno djelo Margarethe von Trotta: Zlatnim lavom nagrađeno Olovno vrijeme i Izgubljenu čast Katharine Blum, uzbudljivi politički triler koji je surežirala s Volkerom Schlöndorffom.

I ostale filmove nominirane za Europske filmske nagrade možete očekivati na repertoaru Kinoteke, čim krenu u redovnu distribuciju.

Za više informacija o filmovima i programu pratite naš raspored i newsletter.