Tjedan u Kinoteci: Čuvari formule

Posljednji tjedan Fassbinderova ciklusa posvećen je filmovima kroz koje su se on i njegovi suvremenici suočavali s nacističkom prošlosti nacije, Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a donose transformativnu Samsaru Loisa Patiña, a među Novitete nam stižu tri atraktivna naslova: Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, Napoleon Ridleya Scotta i Samo kad se smijem Vanje Juranić.

 

Fassbinder: Kosturi iz ormara
Reiner Werner Fassbinder i njegovi suvremenici kritički su se odnosili prema nikad dosljedno provedenoj denacifikaciji njemačkog društva. Među najradikalnijim kritičarima bili su Jean-Marie Straub i Danièle Huillet, koji su svojom Brechtom inspiriranom denaturalističkom estetikom utjecali na čitav niz redatelja, posebice Fassbindera. U tjedan nas stoga uvodi jedan od njihovih pionirskih radova, politički povijesni film Nepomireni inspiriran romanom Biljar u pola 10 nobelovca Heinricha Bölla, prije kojeg puštamo i kratkometražnu satiru Machorka-Muff.
Temu nastavljamo istraživati filmom U godini s 13 mjeseca, jednim od najkompleksnijih i najosobnijih Fassbinderovih filmova, koji je snimio inspiriran životom svoga partnera Armina Meyera. Očaj je Fassbinderov prvi film na engleskom jeziku, za koji je scenarij napisao Tom Stoppard prema romanu Vladimira Nabokova. Riječ je o alegorijskoj priči o usponu nacizma 1930-ih, u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrao Dirk Bogarde.
Tjedan zaključuje Lili Marleen, raskošni biografsko-povijesni spektakl o pjevačici pjesme iz naslova koja je postala hitom tijekom Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući velikom budžetu Fassbinder se ovdje najviše približio stilu klasičnih hollywoodskih melodrama, a uz uzbudljivu i dojmljivu priču pružio je i efektnu viziju popularne kulture, koja se zahvaljujući svojim manipulativnim metodama može koristiti u različite ideološke svrhe.
Noviteti: Čuvari formule
Nakon regionalnog hita Toma, Dragan Bjelogrlić vraća se s novim filmom inspiriranim istinitim likovima i događajima. Njegovi Čuvari formule uzbudljiv su povijesni triler koji se odvija na vrhuncu Hladnog rata, a govori o skupini jugoslavenskih znanstvenika koji su oboljeli od posljedica radioaktivnog zračenja, tijekom istraživanja mogućnosti izrade atomske bombe.
Čuvari formule premijerno su prikazani u Locarnu, gdje su osvojili čak dva priznanja, nagradu Variety Piazza Grande i Zeleni leopard. Hrvatsku premijeru imao je na zatvaranju Zagreb film festivala, gdje je ispraćen s ovacijama publike, a zbog slične teme mnogi su ga uspoređivali i s Nolanovim Oppenheimerom.
Noviteti: Samo kad se smijem
Samo kad se smijem Vanje Juranić angažirana je drama o problemima patrijarhata, ženske autonomije i kulture nasilja u hrvatskom društvu, koja govori o ženi koju muž počne zlostavljati nakon što se odluči završiti studij. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gdje je Tihana Lazović osvojila Zlatnu arenu za najbolju glumicu, a sam film osvojio je i Nagradu Kino mreže.Noviteti: Napoleon
U kina stiže i biografski film o legendarnom francuskom vojskovođi Napoleonu Bonaparteu, koji prati njegove vizionarske vojne i političke taktike, kao i turbulentan odnos s caricom Josephine. Nastao u režiji Ridleya Scotta, Napoleon je epski povijesni spektakl s Joaquinom Phoenixom i Venessom Kirby u glavnim ulogama, a predviđa mu se i svijetla budućnost u nadolazećoj sezoni nagrada.Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati komediju Sedmo nebo Jasne Nanut, dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi, dramediju Palo lišće Akija Kaurismäkija, a povodom nedavne smrti Pere Kvesića na repertoar smo vratili i njegov posljednji dokumentarni film Kuću na Kraljevcu.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a
Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija. Sljedeći tjedan Vizije donose Samsaru, film španjolskog redatelja Loisa Patiña inspiriran tibetanskom Knjigom mrtvih, u kojoj gledatelje vodi na transformativno putovanje drugom stranom života. Film je premijerno prikazan u programu Encounters ovogodišnjeg Berlinalea, gdje je osvojio nagradu žirija.

Matineja: Želja
Kreativni tim zaslužan za animirane hitove Snježno kraljevstvo 1 i 2 studija Walt Disney Animation u kina se vraća s novom potencijalnom uspješnicom. Riječ je o Želji, glazbeno-filmskom spektaklu o djevojčici Ashi, koja ostvarivanjem svojih želja upada u neprilike, ali i odlazi u avanturu svoga života. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka