Tjedan u Kinoteci: Sedmo nebo

Fassbinderov ciklus nastavljamo filmovima koji istražuju politički turbulentne 1970-e u Njemačkoj, a među Novitete stižu tri naslova: komedija Sedmo nebo Jasne Nanut, dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi i drama o odrastanju 20.000 vrsta pčela Estibaliz Urresole Solaguren.

Fassbinder: Njemačka jesen
Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg nastavljamo filmovima koji istražuju djelovanje organizacije Frakcija Crvene armije (RAF), poznatu i pod nazivom Grupa Baader Meinhof. Omnibus Njemačka u jesen nastao je s ciljem da se zabilježi stanje nacije 1977. godine, kada su RAF-ove gerilske akcije kulminirale serijom otmica, smaknuća i (samo)ubojstava ljudi iz samog vrha organizacije, što je čak i njihove simpatzere dovelo u nedoumicu. Film se sastoji od niza raznorodnih segmenata u rasponu od televizijskih i dokumentarističkih snimki pa do satiričnih igranih epizoda koje su režirali najistaknutiji redatelji njemačkog filma 1970-ih, a stilska šarolikost reflektira i nedostatak zajedničkog nazivnika među epizodama izvrsno dočarava koktel proturječnih emocija i mišljenja koji su obilježili političku i društvenu klimu Njemačke u datom trenutku. Među njima posebno se ističe epizoda koju je režirao Fassbinder, a u kojoj on i njegov partner Armin Meier glume sebe.
Fassbinder se ovoj temi vratio i sljedeće godine u jednom od svojih najkontroverznijih filmova, Trećoj generaciji, satiričnoj priči o sprezi nespretnih ljevičarskih terorista, masovnih medija i krupnog kapitala.
Uz Fassbinderove radove prikazujemo i nekoliko naslova koji se bave sličnim temama i razdobljem. Prvi od njih je Zlatnim lavom nagrađeni Olovno vrijeme, inspiriran životima RAF-ove članice Gudrun Ensslin i njezine sestre Christiane. Redateljica Margarethe von Trotta vješto kombinira elemente psihološke i političke drame, kako bi kroz dinamiku dviju sestara odgovorila na pitanje možemo li društvo mijenjati riječima ili djelima te gdje prestaje aktivizam, a počinje terorizam?
U subotu na rasporedu je Izgubljena čast Katharine Blum, jedan od najciničnijih političkih trilera 1970-ih. Inspiriran je istoimenom novelom novelovca Heinricha Bölla, u kojoj je opisao svoje iskustvo medijskog maltretiranja nakon što je javno izrazio svoju podršku studentskom pokretu iz kojeg je proizašao RAF i osudio policijsku brutalnost. Redatelji Volker Schlöndorff i Margarethe von Trotta stvorili su klaustrofobičnu viziju sustava koji okrutnom učinkovitošću sankcionira sve one koje označi nepoželjnima.

Tjedan zaključuje Kompleks Baader Meinhof, visokobudžetni koktel akcije i povijesnih događaja u kojem je Uli Edel, vodeći se radom istraživačkog novinara Stefana Austa, ispričao uzbudljivu priču o formaciji, razvoju i raspadu Grupe Baader Meinhof. Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Noviteti: Sedmo nebo
S nedavno završenog Zagreb film festivala na repertoar nam stižu dva filma. Prvi je Sedmo nebo Jasne Nanut, duhovita anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti, predvođena odličnim glumačkim nastupima Krešimira Mikića i Nikše Butijera. Film je otvorio ovogodišnji festival, gdje je ispraćen izvrsnim reakcijama publike.
Na repertoaru gledamo i 20.000 vrsta pčela, debitantski film redateljice Estibaliz Urresola Solaguren o odrastanju transrodnog djeteta u potrazi za identitetom. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero oduševila publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala.
Na rasporedu je i Snajka: Dnevnik očekivanja, dokumentarni film o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Premijera filma održat će se u ponedjeljak u prisustvu filmske ekipe.

Matineja za odrasle: Broker
Pilot-izdanje Matineje za odrasle bilo je izvrsno posjećeno, pa vas pozivamo da i sljedeće subote navratite do Kinoteke! Na rasporedu je Broker, novi film Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Koreede, u kojem je kroz zaplet o preprodavačima djece potencijalnim posvojiteljima izgradio još jednu gorko-slatku priču o društvenim izopćenicima i alternativnim obiteljima.
Matineje za odrasle izmjenjivat će se s onima za djecu, pa svakako obratite pozornost na raspored ukoliko vikend poželite započeti uz kvalitetno filmsko štivo.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka