Tjedan u Kinoteci: Tjedan korejskog filma

Na repertoaru nam gostuje Tjedan korejskog filma, među Novitete stiže povijesna drama Jeanne du Barry redateljice Maïwenn, prikazujemo restaurirane filmove Nikše Fulgosija, a od Fassbindera se opraštamo projekcijom njegova omiljenog filma Sumrak bogova Luchina Viscontija.

Tjedan korejskog filma 2023
Tjedan korejskog filma domaćoj publici već tradicionalno predstavlja selekciju recentnijih ostvarenja iz jedne od najuzbudljivijih svjetskih kinematografija: Južne Koreje. Ovogodišnji program sastoji se od pet žanrovski raznolikih naslova, među kojima ističemo Kim Jiyoung, rođena 1982. – adaptaciju istoimenog hit-romana autorice Cho Nam-joo, koji je samo u Koreji prodan u više od milijun primjeraka koji je nedavno preveden i na hrvatski jezik. Tu je i romantički mjuzikl Život je lijep, koji će vas provesti korejskim šlagerima 70-ih i 80-ih, te Domaćin, uzbudljivi monster movie Oscarom nagrađenog Bonga Joon-hoa, koji se ubraja među njegova najbolja ostvarenja.
Napominjemo da je zbog velikog odaziva službenih uzvanika Bijeg iz Mogadishua u ponedjeljak ipak zatvoren za javnost, no film ćemo na raspored ponovno uvrstiti 11. prosinca, pri čemu će projekcija ponovno biti besplatna za javnost.

Fassbinder: Sumrak bogova
Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg završavamo njegovim omiljenim filmom: Sumrak bogova. Ovaj film Luchina Viscontija govori o moralnoj raspadu obitelji bogatih industrijalaca za vrijeme uspona nacizma, a zahvaljujući svome dekadentnom koktelu smicalica, ubojstava i perverzija uvrštava ga se među najupečatljivije filmove s kraja šezdesetih.
Fassbinder je Sumrak bogova isticao ne samo kao najdraži, nego i najbolji film svih vremena, film koji „za povijest kinematografije znači koliko i Shakespeare za povijest kazališta“. Ništa neobično jer se sličnim temama, likovima, žanrovskim obrascima i režijskim postupcima i sam često bavio.

Noviteti: Jeanne du Barry
Jeanne du Barry uzbudljiva je romantična drama koja govori o ljubavnoj vezi francuskog kralja Luja XV. i djevojke iz radničke klase Jeanne Vaubernier. Glavne ulogu u filmu igraju svestrana francuska glumica Maïwenn, koja potpisuje i režiju, a u ulogu kralja odigrao je Johnny Depp. Film je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Cannesu, bio je hit u domaćim kinima, a kritika je posebno hvalila raskošnu rekonstrukciju razdoblja, suptilnu satiričnost i nadahnutu glumu. Film prikazujemo s hrvatskim i engleskim titlovima.

U posljednje vrijeme veseli nas da najveći interes publike izazivaju upravo hrvatski i regionalni filmovi. Stoga sljedeći tjedan na rasporedu i dalje možete pogledati uzbudljivu povijesnu dramu Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, angažiranu priču o nasilju i otporu Samo kad se smijem Vanje Juranić, komediju Sedmo nebo Jasne Nanut i dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi.

Hrvatska kinoteka: Nikša Fulgosi
Nikša Fulgosi jedan je zanemarenih talenata hrvatske kinematografije, poznat uglavnom po režiji dokumentarnih obrazovnih filmova. U petak u 16:30 sati prikazujemo friške restauracije triju od 11 kratkometražnih filmova, koje je snimio za Odeljenje bezbednosti saobraćaja srpskog MUP-a u produkciji kuće Zora film: Opasne igre (13 min), Čuvaj se čašice (17 min) i Drugarstvo na putu (14 min). U ovim filmovima on miješa žanrovske elemente trilera, akcijskog filma i melodrame i obogaćuje ih svojim zaštitnim znakom – duhovitom kozerijskom zaigranošću.
Projekcija nastaje u organizaciji Hrvatske kinoteke, a uvod u program održat će filmski kritičar i kustos Željko Luketić i viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Europska filmska nagrada: Sigurno mjesto
Kino Kinoteka jedno je od 75 kina koje u 40 zemalja obilježava Mjesec europskog filma. Tim povodom na ponovno prikazujemo Sigurno mjesto, izvrstan debitantski igrani film Jurja Lerotića, koji od svoje premijere na Filmskom festivalu u Locarnu ne prestaje nizati nagrade i priznanja, a za Europsku filmsku nagradu natječe se u kategoriji europskog filmskog otkrića. Ako ste kojim slučajem propustili ovu moćnu priču o mentalnom zdravlju i bratskoj ljubavi, svakako dođite u subotu, 2. prosinca u 16 sati!

Matineja za odrasle: Napoleon
Sljedeća matineja u subotu u 11 sati bit će namijenjena odraslim gledateljima. Na rasporedu je Napoleon, povijesni spektakl Ridleya Scotta s Joaquinom Phoenixom i Vanessom Kirby u naslovnim ulogama. Riječ je o biografskoj drami o slavnome vojskovođi iz naslova, njegovim vojno-političkim taktikama i burnoj vezi s caricom Josephine.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg i Tjedan korejskog filma pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka