Tjedan u Kinoteci: Anatomija pada

Ciklus začarani ekran kreće uz kultni Zanos Ivána Zuluete te filmove Murnaua, Coppole i Assayasa, na repertoar nam stižu Zlatnom palmom nagrađena Anatomija pada Justine Triet te kratkometražni Almodóvar, a ugošćujemo i 17. Filmske mutacije te 11. Maraton kratkometražnog filma.

Začarani ekran: Na raskrižju puteva
Naš novi ciklus Zimske priče: Začarani ekran započinjemo filmovima čiji su zapleti nastali na raskrižjima triju sustava tumačenja svijeta: magije, znanosti i religije. U tjedan nas uvodi Faust, fantastični spektakl Friedricha Wilhelma Murnaua inspiriran njemačkom narodnom predajom i Goetheovom dramom o alkemičaru koji prodaje dušu vragu ne bi li svoj grad spasio od pošasti kuge.
Nastavljamo sa Zanosom, kultnim filmom redatelja Ivána Zuluete, koji se ubraja među klasike španjolske movide. Ova priča o vampirskoj privlačnosti kamere i velikog ekrana jedan je od omiljenih filmova Pedra Almodóvara, koji je uvelike utjecao i na njegovu estetiku. U Kinoteci prikazujemo restauriranu verziju filma.
Na Zuluetinu priču o celuloidnim vampirima nastavlja se Drakula Brama Stokera, melankolični, erotični košmar Francisa Forda Coppole, koji je književno rođenje najpoznatijeg svjetskog krvopije doveo u vezu s rođenjem kinematografa. Predvođena ikoničkim nastupom Garyja Oldmana u jednoj od svojih najboljih uloga te impresivnim kostimima Eiko Ishioka, ova fantazmagorična horor-romansa možda je i posljednji veliki film u iznimnom Coppolinu opusu. U Kinoteci prikazujemo zasad posljednju 4K restauraciju.
Tjedan zaključuje Stilistica Oliviera Assayasa, psihološko-egzistencijalistička drama o mladoj Amerikanki koja se upušta u neobičnu igru mačke i miša s anonimnim pošiljateljem poruka na mobitelu. Je li riječ o ljubavniku njezine šefice ili duhu njezina preminulog brata saznajte u ovom intrignatnom antonionijevskom trileru, koji postavlja pitanje – možemo li tehnologiju koristiti za nadilaženje materijalne stvarnosti.
Programsku knjižicu ciklusa možete preuzeti na blagajni kina, a a njezin pdf preuzmite ovdje.

Podsjećamo i da nam se još stignete pridružiti na otvaranju ciklusa uz projekciju Vještica Benjamina Christensena i glazbenu pratnju braće Sinkauz – večeras (subota, 16. prosinca) u 20 sati.

Noviteti: Anatomija pada
U kina nam stiže jedan od filmova koji su obilježili 2023. godinu: Anatomija pada Justine Triet. Riječ je sudskoj drami o poznatoj spisateljici koju optuže za ubojstvo muža, pri čemu je jedini svjedok njezini slijepi sin. Predvođena moćnim nastupom Sandrom Hüller, ova napeta, intrigantna i kompleksna drama u kina stiže ovjenčana Zlatnom palmom u Cannesu i EFA-inim nagradama za najbolji film, režiju, scenarij, montažu i Hüller u glavnoj ulozi.
Među ostalim novitetima pogledajte i Čuvare formule Dragana Bjelogrlića, Samo kad se smijem Vanje Juranić i Svetu obitelj Vlatke Vorkapić.

Noviteti: Kratki Almodovar
Na repertoaru prikazujemo i dva recentna kratkometražna filma u režiji velikog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara, koje karakteriziraju impresivna glumačka ekipa i Almodóvarovo znalačko istraživanje ljudskih emocija.
Gledat ćemo Čudan način života (2023), queer vestern s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu te Ljudski glas (2020) s Tildom Swinton, inspiriran istoimenom dramom Jeana Cocteaua, a premijerno je prikazan u Veneciji.

Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma
Ovogodišnje, 17. izdanje Festivala nevidljivog filma Filmske mutacije počinje u subotu, 16. prosinca u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osim u Zagrebu, program se odvija i u Rijeci. U Kinoteci poslušajte masterclass američkog filmskog, kazališnog i vizualnog umjetnika E. Eliasa Merhigea, a pogledajte i njegov kultni film Sjena vampira s Johnom Malkovichem i Willemom Dafoeom.
Program uključuje i program filmova posvećen Antoninu Artaudu, među kojima su nadrealistički Doktor Jekyll i žene Waleriana Borowczyka i Marat/Sade Petera Brooka.
Ulazak na sve projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica, a više informacija o programu potražite na službenoj stranici.

Najkraći dan 2023
Jedanaesto izdanje Maratona kratkometražnog filma – manifestacije kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma – održat će se od 15. do 22. prosinca u čak 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske.
U Kinoteci ugošćujemo dva programa hvratskih filmova koji su obilježili prošlu godinu: Domaće maratonce 1 i Domaće maratonce 2. Ulaz na projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Matineja: Wonka
Inspirirano klasikom dječje književnosti Charlie i tvornica čokolade Roalda Dahla, Wonka govori o tome kako je najveći izumitelj i proizvođač čokolade na svijetu postao čarobnjak koji jednim ukusnim zalogajem može promijeniti svijet. Kritika je film opisala kao opojnu kombinacije magije i glazbe, kaosa, emocija i humora, a glavnu je ulogu nadahnuto odigrao Timothée Chalamet.

Praktične informacije
U ponedjeljak 25. i utorak 26. prosinca kino Kinoteka ne radi.

Filmove iz ciklusa Zimske priče: Začarani ekran pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr