Tjedan u Kinoteci: Čovjek od pruća

Začarani ekran nastavljamo istraživati pričama iz predmodernih vremena, među kojima su Paradžanovljeve Sjene izgubljenih predaka, kultni Čovjek od pruća Robina Hardyja i Drvo kleke – glumački prvijenac islandske pjevačice Björk, a među Novitete stižu norveška komedija Kraljica plesa Aurore Gossé i biografski spektakl Michaela Manna Ferrari.

Začarani ekran: Bajanje i kazivanje
Ciklus Zimske priče: Začarani ekran nastavljamo putovanjima u predmoderna vremena, u kojima su ljudi živjeli na istoj stvarnosnoj ravni s fantastičnim bićima. U tjedan ulazimo s jednim od najupečatljivijih i najutjecajnijih filmova šezdesetih: Sjenama izgubljenih predaka Sergeja Paradžanova. Ovaj film inspiriran je narodnim predajama ukrajinskih Gucula na obroncima Karpata, a publiku i dalje osvaja nevjerojatno maštovitim spojem etnografije i stilizacije.
Drvo kleke američke redateljice Nietzchke Keene adaptacija je jedne od najmračnijih bajki braće Grimm, a prati dvije sestre koje bacaju čini na osamljenog udovca, ne bi li spasile svoje živote u srednjovjekovnom Islandu. Jednu od glavnih uloga odigrala je islandska pjevačica Björk, a u Kinoteci prikazujemo restauriranu verziju ovog nepravedno zanemarenog dragulja nezavisnog filma.
Zatim slijedi Djevičanski izvor, Oscarom nagrađeni psihološki triler Ingmara Bergmana, u kojem grupa pastira ulazi u dom roditelja djevojke koju su nedugo ranije ubili, nesvjesni da im se sprema osveta. Film je inspiriran poznatom nordijskom baladom, a u zapletu suprotstavlja nordijska starovjerja i kršćanstvo.
U petak prikazujemo kultnog Čovjeka od pruća Robina Hardyja, jedan od najoriginalnijih filmova 1970-ih, u kojem policajac istražuje nestanak djevojčice na otoku čiji stanovnici prakticiraju drevne keltske rituale. Ova maštovita kombinacija folk mjuzikla, detektivskog filma i horora istražuje sukob starih i novih vjerovanja, a u Kinoteci prikazujemo njegovu zasad posljednju i konačnu verziju (tzv. final cut) u novoj restauraciji.
Tjedan zaključuje Nećeš biti sama, priča o mladoj vještici koja uči o svijetu seleći se iz tijela u tijelo. Režijski prvijenac Gorana Stolevskog inspiriran je slavenskim folklorom i izmiče jednostavnoj žanrovskoj kategorizaciji, a možemo ga opisati kao maštovitu, upečatljivu i nerijetko dirljivu elegiju o tome što znači biti čovjek. Film je bio u konkurenciji Festivala Sundance, a s obzirom na to da je zaobišao distribuciju u domaćim kinima, prikazivanje u sklopu ciklusa bit će njegova hrvatska premijera.
Noviteti: Ferrari
Među Novitete stiže Ferrari, biografska drama o talijanskom proizvođaču trkaćih automobila i poduzetniku Enzu Ferrariju te njegovim profesionalnim i osobnim borbama tijekom 1957. godine. Režiju potpisuje vrsni hollywoodski esteta Michael Mann, poznat po filmovima kao što su Vrućina (1995) i Collateral (2004), a glavnu ulogu odigrao je Adam Driver.Noviteti: Kraljica plesa
Norveška obiteljska komedija Kraljica plesa redateljice Aurore Gossé govori o djevojčici zaljubljenoj u hip hop pjevača, koja se prijavljuje na natjecanje u plesu, iako joj ples nije jača strana. Ovaj šarmantni film za cijelu obitelj svjetsku je premijeru imao u sekciji Generation na Berlinskom filmskom festivalu, a prikazan je i na nizu domaćih festivala.Noviteti: Aktualni naslovi
Na repertoaru i dalje možete pogledati Anatomiju pada, napetu sudsku dramu Justine Triet, nagrađenu Zlatnom palmom i EFA-inim nagradama za film, režiju, scenarij i izvrsnu Sandru Hüller u glavnoj ulozi.
Među ostalim Novitetima tu su i dva kratkometražna filma Pedra Almodóvara – Čudan način života i Ljudski glas, sa zvjezdanom ekipom koja uključuje Ethana Hawkea, Pedra Pascala i Tildu Swinton, te povijesna drama Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, inspirirana istinitom pričom iz Hladnoga rata.KinoKino 2023: Okhvalabok
Nizozemski film Okhvalabok redateljice Nicole van Kilsdonk je pustolovna priča o odrastanju, prijateljstvu i obitelji, ali i zauzimanju svoga mjesta u svijetu koji se ne trudi uvijek napraviti mjesta za tebe. Nakon projekcije slijedi i kratki razgovor o filmu pa svakako ostanite i podijelite dojmove. Projekcija je organizirana u suradnji s Festivalom KinoKino i sadrži titlove namijene osobama oštećena sluha.Praktične informacije
U ponedjeljak 25. i utorak 26. prosinca kino Kinoteka ne radi.
Filmove iz ciklusa Zimske priče: Začarani ekran pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr