Tjedan u Kinoteci: Suspiria

Putovanje Začaranim ekranom nastavljamo filmovima o kraju djetinjstva, od Flemingova Čarobnjaka iz Oza preko Argentove Suspirije do Vještice Roberta Eggersa, a među Novitete stižu Pun pogodak Taike Waititija i Crveno nebo Christiana Petzolda.

Začarani ekran: Kraj djetinjstva
Ciklus Začarani ekran nastavljamo filmovima koji motiv magije koriste kako bi rekonstruirali dječji pogled na svijet, posebice strah od promjena koje prate odrastanje i sazrijevanje. Među najoriginalnije spada Valerie i tjedan čuda Jaromila Jireša, priča o djevojčici s čarobnim naušnicama koja postaje predmetom želje svih koji je okružuju. Ovaj provokativni nadrealistički klasik čehoslovačkog novog vala i dalje opčinjava gledatelje svojim jedinstvenim spojem simbolike, erotike i fantastike.
Temu nastavlja Vještica: Narodna predaja iz Nove Engleske Roberta Eggersa, fascinantna priča smještena na početak 17. stoljeća o obitelji koja se počinje urušavati pod teretom vlastitih predrasuda. Inovativan spoj nadnaravnih elemenata, psihološke analize, etnografskih motiva i vjerne rekonstrukcije razdoblja Eggersu su donijele nagradu za režiju na Sundanceu i instantni status suvremenog klasika.
U petak gledamo Čarobnjaka iz Oza Viktora Fleminga, jedan od filmova u kojem se zahvaljujući revolucionarnom korištenju filmske boje na inovativan način prepleću magija na filmu i magija filma. Odmah potom slijedi njegova košmarna inačica – Suspiria Darija Argenta, priča o djevojci koja shvaća da njezinu školu baleta vode vještice. Argento se oslonio na vizualna rješenja Disneyeve Snjeguljice i Technicolor-magiju Čarobnjaka iz Oza kako bi snimio noćnu moru kakva na velikom ekranu nije bila viđena ni prije ni kasnije. Rezultat je masterclass filmskog terora, audiovizualni napad na sva osjetila koji vas od prve minute zgrabi i ne pušta do samoga kraja.
Ovotjednu temu zaključuje Posljednji akcijski junak Johna McTiernana, priča o dječaku kojeg čarobna ulaznica doslovno odvede na drugu stranu kinoplatna – u pustolovine njegova filmskog idola Jacka Slatera. Ova akcijska komedija maštovito spaja potrebu za eskapizmom i satiričan pogled na Hollywood, a donosi nam i Arnolda Schwarzeneggera u šarmantnom, autoironičnom izdanju.
Noviteti: Pun pogodak
Novozelandski autor Taika Waititi, koji je za svoj Jojo Rabbit (2019) nagrađen Oscarom, na veliki se ekran vraća s Punim pogotkom, sportskom komedijom o nogometnoj momčadi Američke Samoe, na glasu kao najgorem nogometnom timu svih vremena, koja će se uz pomoć novoga trenera pokušati kvalificirati za Svjetsko nogometno prventstvo. Film je inspiriran istinitom pričom, a šaroliku glumačku ekipu predvodi uvijek izvrsni Michael Fassbender.

Noviteti: Crveno nebo
Crveno nebo novi je film popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine), a govori o skupini prijatelja koja provodi praznike u vikendici na Baltičkom moru, čiji će zategnuti odnosi doći do usijanja dok u okolici bijesne šumski požari. Film je na prošlogodišnjem Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom.

Noviteti: Aktualni hitovi
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati izvrsnu sudsku dramu Justine Triet Anatomija pada, biografski spektakl Ferrari Michaela Mann i norvešku obiteljsku komediju Kraljica plesa Aurore Gossé.
Na repertoar vraćamo i romantičnu komediju Sedmo nebo Jasne Nanut i angažiranu dramu Samo kad se smijem Vanje Juranić.

Matineja za odrasle: Ferrari
Za one koji vikend vole započeti dobrim filmom, napominjemo da Mannova Ferrarija prikazujemo i sljedeće subote na Matineji za odrasle. FIlm govori o talijanskom vozaču formule i poduzetniku Enzu Ferrariju te turbulencijama u njegovu privatnom i profesionalnom životu.

Praktične informacije
U ponedjeljak 1. siječnja kino ne radi.
Filmove iz ciklusa Zimske priče: Začarani ekran pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr