Tjedan u Kinoteci: Uboga stvorenja

Ovotjedni Začarani ekran istražuje magijske prakse iz kućne radinosti u režiji Dušana Makavejeva, Romana Polanskog i Alana Parkera, a među Novitete stižu Zlatnim lavom nagrađena crna komedija Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa i dokumentarni film Voljeti Patriciju Highsmith o životu kraljice psiholoških trilera.

Začarani ekran: Iz kućne radinosti
Ciklus Začarani ekran nastavljamo istraživanjem magijskih praksi iz kućne radinosti. Prvi na rasporedu je Zvono, knjiga i svijeća, romantična komedija Richarda Quinea o modernoj vještici koja se zaljubi u muškarca na kojeg je iz dosade bacila čini. Je li ljubav neka vrsta magije pitanje je oko kojeg se gradi zaplet ovog šarmantnog filma iz zlatnog doba Hollywooda, u kojem su glavne uloge odigrali Kim Novak i James Stewart.
Sličnim pitanjem, ali u drugome ključu bavi se i Dušan Makavejev u svome dugometražnom prvijencu Čovjek nije ptica – klasiku jugoslavenskog crnog talasa u kojem je doveo u pitanje brojne mitove socijalizma. Priča o ljubavnim (ne)zgodama nekolicine likova u jednom rudarskom gradiću kritika je idealizirane i ideologizirane slike socijalističkog novog čovjeka, a ujedno i slavlje proturječja ljudske prirode.
U petak porađamo Rosemarynu bebu, psihološki horor Romana Polanskog o ženi koja počinje sumnjati da nosi dijete samoga Đavla. Roman Polanski do savršenstva je doveo žanr psihološkog horora, u kojem strava ne proizlazi iz eksplicitnog nasilja ili čudovišnih prizora, nego iz ambivalentnog odnosa prema onome što vidimo. Je li doista na djelu okultna zavjera ili tek paranoja protagonistice iz čijih očiju promatramo svijet? Uz razoružavajuće krhak nastup Mije Farrow, Rosemaryna beba zastrašujuće je efektna studija gubitka nadzora nad vlastitim tijelom i razumom te cinična vizija svijeta izokrenutih vrijednosti. Ruth Gordon osvojila je Oscara za antologijski nastup nasrtljive susjede Minnie Castevet, a Polanski je zaradio nominaciju za najbolji adaptirani scenarij.
Temu zaključuje Anđelovo srce, kultni film Alana Parkera u kojem Mickey Rourke igra detektiva koji u New Yorku i New Orleansu 1950-ih istražuje nestanak nekad popularnog pjevača šlagera Johnnyja Favouritea. Ova maštovita i atmosferična varijacija na temu film noira i faustovske pogodbe s vragom jedna je od osebujnijih vizija američkog identiteta na razmeđu starog i novog svijeta te jedan od najupečatljivijih američkih filmova osamdesetih, a Christopher Nolan ističe ga kao veliku inspiraciju za Memento. U Kinoteci prikazujemo restauriranu inačicu filma.
Noviteti: Uboga stvorenja
Yorgos Lanthimos, redatelj koji nas je oduševio filmovima kao što su Miljenica (2018), Jastog (2015) i Ubojstvo svetog jelena (2017), na veliki se ekran vraća s Ubogim stvorenjima. Priča o djevojci oživljenoj zahvaljujući neobičnom eksperimentu, koja stječući nova životna iskustva gradi vlastitu atonomiju, opisivan je kao feministička revizija Frankensteina, a osvaja svojim urnebesnim humorom, virtuoznom režijom, upečatljivim vizualnim stilom te nadahnutim glumačkim nastupima Emme Stone, Marka Ruffala i Willema Dafoea.
Uboga stvorenja nagrađena su Zlatnim lavom u Veneciji, osvojila su Zlatni globus za najbolju komediju i Emmu Stone kao glavnu glumicu u komediji, a jedan je od najvećih favorita u trenutačnoj sezoni nagrada.

Noviteti: Voljeti Patriciju Highsmith
Prije točno tri godine u Kinoteci smo organizirali ciklus Talentirana gospođa Highsmith, posvećen majstorici psiholoških trilera, čije su priče o običnim ljudima u neobičnim situacijama ostavile nemali trag na povijesti kinematografije. Stoga nam je izrazito drago da u distribuciju stiže Voljeti Patriciju Highsmith, dokumentarni film redateljice Eve Vitija, koji prati ključna mjesta iz njezina privatnog i profesionalnog života.
Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijateljica, ljubavnica i same autorice ispisuje životopisni portret ove osebujne spisateljice, čije su romane za veliko platno ekranizirali Alfred Hitchcock, Wim Wenders, Anthony Minghella, Todd Haynes i mnogi drugi.

Ostali Noviteti
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati romantični triler Woodyja Allena Udar sreće, intrigantnu dramu Crveno nebo Christiana Petzolda, šarmantnu komediju Zločin je moj Françoisa Ozona te novi film osebujnog Akija Kaurismäkija Palo lišće.
Nagrađivanu sudsku dramu Anatomija pada redateljice Justine Triet sljedeći tjedan možete pogledati u srijedu u 20 sati te na Matineji za odrasle u subotu u 11 sati.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Zimske priče: Začarani ekran pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr