Tjedan u Kinoteci: Udar sreće

Ciklus Začarani ekran nastavljamo filmovima u kojima se kroz motiv magije i vještičarenja istražuju odnosi među spolovima, a među novitete stižu novi film Woodyja Allena Udar sreće i komedija Francoisa Ozona Zločin je moj.

Začarani ekran: Fantazije o(be)snaživanja
Četiri filma koja ćemo gledati sljedeći tjedan u ciklusu Začarani ekran na različite načine prikazuju kako se magijske prakse koriste kao simbol borbe među spolovima i krize tradicionalnih rodnih uloga. Noć orla Sidneya Hayersa govori o profesoru na sveučilišnom kampusu, kojeg zadesi niz nesretnih događaja nakon što natjera svoju suprugu da uništi svoj pribor za prakticiranje magije. Ovaj odlični psihološki triler zaplet gradi iz kompetitivne atmosfere na sveučilišnom kampusu, a jedan je od manje poznatih dragulja 1960-ih u kojem postaje teško povući granicu između stvarnosti i umišljaja likova.

George A. Romero, jedan od očeva modernog horora (Noć živih mrtvaca, 1968), 1973. godine snimio je jedan od najneobičnijih filmova u svojoj karijeri. Riječ je o satiričnoj psihološkoj drami Sezona vještice, o ženi iz predgrađa koja u prakticiranju magije pronalazi moć koja joj je u društvu inače uskraćena. Radi se o provokativnoj studiji neuroza iz predgrađa, zreloj za revalorizaciju unutar Romerov opusa, a u Kinoteci prikazujemo produljenu verziju filma, u koju su ubačeni nerestaurirani umetci produljene verzije objavljene na VHS-u.

Opčinjen Stanleya Donena promijenjenim odnosima među spolovima pristupa iz muške perspektive. Priča je to o sramežljivom muškarcu koji ulazi u faustovsku pogodbu s vragom ne bi li osvojio djevojku u koju je zaljubljen, a koja se može pohvaliti urnebesnim nastupima Doodleya Moorea i Petera Cookea u glavnim ulogama te impresivnom količinom humora u jedinici vremena.

Tjedan zaključuje Ljubavna vještica, izrazito popularni američki nezavisni film o mladoj vještici odlučnoj u namjeri da pronađe muškarca koji će je voljeti. Redateljica Anna Biller svoj je film napisala, režirala, za njega je skladala glazbu te osmislila scenografiju i kostime, a kritika je film opisala kao maštovitu i mračno duhovitu studiju ženskih fantazija i narcizma, koja se ne boji uhvatiti u koštac s paradoksima ženske žudnje u patrijarhalnom društvu.

Noviteti: Udar sreće
Udar sreće novi je film Woodyja Allena, ujedno i njegov prvi na francuskom jeziku. Priča o paru u naizgled savršenoj vezi koja upada u krizu nakon što u njihov život ušeta poznanik iz prošlosti tematski je uspoređivan s Allenovim ranijim filmovima Match Point (2005) i Scoop (2006), a uz zaigrane dijaloge i glumačke nastupe posebno se ističe atmosfera jesenskog Pariza, za koju je zaslužna kamera velikog Vittorija Storara.

Noviteti: Zločin je moj
Neumorni Françoisa Ozona na repertoar se vraća s još jednim filmom: kriminalističkom komedijom Zločin je moj smještenom u 1930-e, o glumici optuženoj za ubojstvo producenta. Film je u francuskim kinima vidjelo više od milijun gledatelja, a riječ je o duhovitom pastišu klasičnih hollywoodskih komedija i francuske farse, koja se bavi borbom među spolovima te paralelama između sudnice i kazališta.

Ostali Noviteti: Aktualni hitovi
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati hvaljenu sudsku dramu Justine Triet Anatomija pada, nagrađenu Zlatnom palmom i EFA-inim nagradama za film, režiju, scenarij i izvrsnu Sandru Hüller u glavnoj ulozi. Tu su i intrigantno Crveno nebo Christiana Petzolda, sportska komedija Pun pogodak Taike Waititija te kratkometražne filmove Čudan način života i Ljudski glas Pedra Almodóvara.

Na raspored smo privremeno vratili Palo lišće Akija Kaurismäkija, pa ga svakako nastojte pogledati ako vam je promakao.

Matineja za odrasle: Čuvari formule
I sljedeći vikend subotnja Matineja bit će posvećena odrasloj publici, a na njoj ćete moći pogledati Čuvare formule Dragana Bjelogrlića, uzbudljivi povijesni triler temeljen na istinitoj priči o jugoslavenskom nuklearnom programu.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Zimske priče: Začarani ekran pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr