Tjedan u Kinoteci: Lost Country

Sljedeći tjedan repertoar Kinoteke u znaku je distribucijskih noviteta, među kojima ističemo intrigantnu srpsku dramu Lost Country Vladimira Perišića i nagrađivanu meksičku komediju Radikalno Christophera Zalle, a za vikend zaputite se u SF pustolovinu Dina: Drugi dio Denisa Villeneuvea.

Nagrada publike LUX: Zakon zbornice
U tjedan nas uvodi kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma i pobjednik 21. ZFF-a u programu Ponovno s nama: Zakon zbornice Ilkera Çataka. Riječ je o napetoj njemačkoj drami s elementima trilera o međuljudskim odnosima, konformizmu i tinejdžerskom buntu, u kojoj se igre moći sa školskih hodnika i igrališta preslikavaju na društvo, a sjajna Leonie Benesch (Babilon Berlin) postaje lice onih prosvjetara koji se protiv nepravde bore suosjećanjem.
Projekcija se održava ususret dodjeli Nagrade publike LUX u u organizaciji Zagreb Film Festivala i Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ulaz na film je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Noviteti: Lost Country
Drugi dugometražni film Vladimira Perišića, autora nagrađivanog prvijenca Obični ljudi (2009), premijerno je prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu. Priča je inspirirana životom samoga redatelja, a govori o dječaku koji se suprotstavlja svojoj majci, glasnogovornici korumpiranog režima protiv kojeg se bore i njegovi prijatelji.
Lost Country je autentična priča o konfliktu koji nastaje kad se sukobe osobne vrijednosti i ljubav prema obitelji. Relevantan pogled u prošlost koji nas upozorava na budućnost.

Noviteti: Radikalno
Zasnovan na stvarnoj priči, Radikalno govori o učitelju u siromašnom gradu kraj meksičke granice, koji poseže za radikalnim metodama podučavanja kako bi lokalnu mladež trgnuo iz apatije i pomogao im ostvariti svoj potencijal.
Ova humorna drama Christophera Zalle dirljiva je, zarazno optimistična priča o nadi i prilikama koja je na Sundanceu ovjenčana nagradom publike.

Noviteti: Na selu
Autori nagrađivanog animiranog filma S ljubavlju, Vincent (2017) na veliko se platno vraćaju još jednom vrhunski animiranim filmom, kojim su pomaknuli granice medija. Inspiriran klasičnim djelom poljske književnosti, čiji je pisac Władysława Reymonta osvojio i Nobelovu nagradu za književnost, Na selu je kompleksna priča o klasnim odnosima i emocionalnim bitkama u seoskoj zajednici, koja je na veliko platno prenesena kompleksnom kombinacijom igranog filma i animacije.

Noviteti: Dina: Drugi dio
Nastavak znanstveno-fantastičnog spektakla Denisa Villeneuvea, inspiriranog kultnim romanom Franka Herberta iz 1965. godine, koji se zbog svoje kompleksne priče, fascinantnog imaginarija i utjecajem na znanstvenu fantastiku ubraja među klasike žanra.
Dina: Drugi dio nastavlja putovanje Paula Atreidesa, sada ujedinjenog s Chani i Fremenima, kako bi se suprotstavio moćnicima koji su mu unuštili carstvo i obitelj, a sudeći po incijalnim reakcijama, u spektakularnosti i dojmu nimalo ne zaostaje za svojim kritički hvaljenim i nagrađivanim prethodnikom.

Okus ljubavi i ostali Noviteti
U četvrtak održat ćemo i premijernu projekciju aromatične francuske romantične drame Okus ljubavi s Juliette Binoche i Benoîtom Magimela. Film u redovnu distribuciju stiže od 7. ožujka, a u prodaji je i ograničen broj karata za premijeru,.
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati nekoliko naslova koji su obilježili prošlu godinu, koji i dalje izazivaju veliki interes publike: romantične drame Prošli životi Celine Song i Stranci Andrewa Haigha, crnu komediju Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa, napetu sudsku dramu Anatomija pada Justine Triet, Zonu interesa Jonathana Glazera te intrigantni neo noir Slatka Simona Igora Mirkovića.

Praktične informacije
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije, kako ne biste propustili početak filma. Podsjećamo da s filmovima krećemo na vrijeme!

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.
Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr