Tjedan u Kinoteci: Prošli životi

Ciklus Začarani ekran zaključuju filmovi o povezanosti magijskih, okultnih i kontrakulturalnih praksi, a među Novitete stižu nagrađivana romansa Prošli životi Celine Song i neo noir Igora Mirkovića Slatka Simona.

Začarani ekran: U Narcisovu ogledalu
U zadnji tjedan ciklusa Začarani ekran uvodi nas Zbogom Krčmi kod zmajevih vrata, priča o čovjeku koji se od pljuska sakriva u sigurnost starog kina u Taipeiju. No jesu li posjetitelji u gledalištu stvarni ili su to duhovi koji odbijaju otići? Suvremeni klasik Tsaija Ming-lianga elegični je oproštaj od filmofilije staroga kova te jedna od najoriginalnijih posveta magiji velikoga platna.
Ostatak tjedna gledamo filmove u kojima se okultna tradicija i magijske prakse spajaju s kontrakulturom i new ageom. Eksploatacijski dokumentarac Legenda o vješticama Malcolma Leigha razotkriva inicijacijske rituale i magijske prakse jednog londonskog kovena, kakvi su bili popularni 1960-ih.
Rock opera Tommy Kena Russella govori o gluhom, nijemom i slijepome dječaku koji zahvaljujući svojoj vještini igranja flipera postaje moderni Mesija. Inspiriran istoimenim studijskim albumom grupe The Who iz 1969. godine, Russellov film priča je o poslijeratnom razvoju potrošačkog društva i krizi duhovnosti suvremenog svijeta, koji do transcendencije pokušava doći kroz pop-kulturu i materijalizam. Uz antalogijske epizodne uloge Erica Claptona, Tine Turner, Eltona Johna te sjajne Ann-Margaret u ulozi Tommyjeve majke, Tommy je maštovita, psihodelična i nevjerojatno energična vizija ljudske potrebe za komunikacijom i razumijevanjem.
Ciklus zaključuje Neonski demon Nicolasa Windinga Refna, priča o djevojci koja u Los Angelesu staje na put predatorima iz modne industrije. Refnov revizionististički, stilizirani horor kritika je svijeta patološki svedenog na vlastiti odraz, u kojem ljepota i mladost postaju jedina valuta i vrijednost. Riječ o vizualno upečatljivom i transgresivnom ostvarenju, koje vješto balansira crni humor, melankoliju i stravu, koje nećete tako lako zaboraviti.Noviteti: Slatka Simona
Igor Mirković na veliki se ekran vraća filmom smještenim u svijet seks-chatova, gdje se preko lažnog identiteta ukrštavaju životi dvoje osamljenih muškaraca. Slatka Simona provokativan je neo noir u kojem se erotske fantazije prepleću s društvenom stvanosti, često s razornim posljedicama.
Uz intrigantnu temu i vještu naraciju, film se može pohvaliti i sjajnom glumačkom ekipom, predvođenu Tomom Medvešekom, Jerkom Marčićem i Majom Jurić u kompleksnoj, dvostrukoj ulozi.

Noviteti: Prošli životi
Dvanaest godina nakon što je Nora s obitelji iz Južne Koreje otputovala u SAD, na Facebook joj se javlja dječak u kojeg je bila zaljubljena kao djevojčica. Tako počinje zaplet Prošlih života, debitantskog ostvarenja redateljice Celine Song i jednog od najhvaljenijih filmova prošle godine. Radi se o dojmljivoj i kompleksnoj ljubavnoj drami, u kojoj se pitanja ljubavi i identiteta razmatra iz perspektive migracija i sudara različitih kultura. Majstorski režirana, napisana i odglumljena, ova moderna ljubavna priča za Oscara se natječe u kategorijama najboljeg filma i originalnog scenarija.Ostali Noviteti
Na repertoaru i dalje možete pogledati aktualne uspješnice, među kojima i laureate najvećih međunarodnih festivala: Cannesa i Venecije. To su dobitnik Zlatne palme Anatomija pada Justine Trier i Grand prixa Zona interesa Jonathana Glazera te dobitnik Zlatnog lava Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa. Sva tri filma za Oscara su nominirana u svim prestižnijim kategorijama.
Na rasporedu je i psihološka drama Polako nikuda Damira Čučića i Udar sreće, frankofoni debi Woodyja Allena.
Sljedeće subote na Matineji za odrasle ponovno ćete moći pogledati Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa.

FonoKinoteka: Status Juniori
Status Juniori finale su drugog natjecanja za mlade instrumentaliste, koje organizira Hrvatska glazbena unija uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.
Ideja manifestacije je da se u prvi plan stave mladi glazbenici koji su talentirani svirači, a tek traže svoje mjesto pod reflektorima. Više o programu i popis izvođača potražite ovdje.

Praktične informacije
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije, kako ne biste propustili početak filma. Podsjećamo da s filmovima krećemo na vrijeme!
Filmove iz ciklusa Zimske priče: Začarani ekran pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr