Tjedan u Kinoteci: Dječak i čaplja

Ciklus posvećen Agnès Varda nastavljamo nekonvencionalnim pričama o ljubavi i zabludama, a među Novitete stižu dva dugo iščekivana naslova: animirani Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija i humorna drama The Holdovers Alexandera Paynea.

Agnès Varda: Ljubav i zablude
Ciklus posvećen Agnès Varda nastavljamo s četiri priče koje nude nekonvencionalan pogled na ljubav. Krećemo s La Pointe Courte, Vardinim dugometražnim prvijencem, koji se drži za preteču francuskog novog vala i tema nemogućnosti komunikacije i emocionalne otuđenosti, koje će obilježiti europski modernizam 1960-ih.
La Pointe Courte paralelno prati živote ribara u mjestašcu iz naslova i bračni par čija se veza našla u krizi, a inovativan je zbog kombinacije dokumentarističkog naturalizma i prekida s realističkim prikazom ljubavne krize središnjeg para.
Sreća spada među provokativnije naslove u Vardinoj karijeri, a govori o muškarcu koji se upušta u izvanbračnu vezu. Varda se oslanja na konvencije melodrame kako bi ih okrenula naglavce, a sve s ciljem da gledatelja potakne da se zapita o muško-ženskim odnosima i vrijednostima na kojima počivaju predodžbe o ljubavi, braku, obitelji i sreći.
Provokativnosti ne nedostaje ni filmu Kung-Fu Master!, priči o četrdesetogodišnjoj ženi koja se upušta u vezu s maloljetnim dječakom. Temeljen na ideji Jane Birkin, koja je odigrala glavnu ulogu, radi se o zanimljivom istraživanju mehanizama kojima društvo žene gura u kalupe te o načinima na koji ih se može nadići. Ulogu dječaka odigrao je Mathieu Demy, sin Varde i Jacquesa Demyja.
Kao bonus prikazujemo Cijelu noć, šarmantnu strukturalističku romantičnu komediju o vrućoj ljetnoj noći u Bruxellesu, u kojoj redateljica Chantal Akerman nudi mozaičan pogled na žudnju i nemogućnost njezina ostvarivanja. Ovu hipnotičku ljubavnu priču Varda je isticala među svoje omiljene filmove, a u sklopu ciklusa prikazat ćemo je u nedavnoj digitalnoj restauraciji.

Noviteti: Dječak i čaplja
U kina nam stiže Dječak i čaplja, navodno posljednji film majstora animacije Hayaa Miyazakija. Priča je to o dječaku koji slijedeći tajanstvenu čaplju odlazi u fantastičan svijet nadomak naše stvarnosti u kojem se nada pronaći svoju preminulu majku.
Miyazaki je suosnvač glasovitog Studija Ghibli i autor klasika kao što su Princeza Mononoke (1997) i Avanture male Chihiro (2001), koji mu je donio Zlatnog medvjeda i Oscara za najbolji animirani film.
Kritika uvrštava Dječaka i čaplju među Miyazakijeve najbolje radove, posebno hvaleći prepletanje priče o odrastanju i fantastike s maštovitom vizualnim rješenjima, a vrijedi spomenuti i to da je i jedan od favorita u kategoriji Oscara za najbolji dugometražni animirani film.

Noviteti: The Holdovers
Alexander Payne osvojio je gledatelje filmovima kao što su Stranputica (2004), Nasljednici (2011) i Nebraska (2013), majstorskim studijama karaktera s likovima primoranima da se suoče sa svojim dosadašnjim životnim odlukama. The Holdovers mnogi drže za jedan od njegovih najboljih filmova, a govori o zbližavanju omrženog profesora povijesti i školskog delikventa, koji su prisiljeni provesti zimske praznike na kampusu.
Radi se o drami suptilnog humora koja oponaša estetiku sedamdesetih, razdoblja u koje je priča i smještena, sa sjajnim osjećajem za duh vremena te naglaskom na odnose među likovima. Film je za Oscara nominiran u kategorijama najboljeg filma, originalnog scenarija, glavnog glumca (Paul Giamatti), sporedne glumice (Da’Vine Joy Randolph) i montaže.

Ostali Noviteti i Oppenheimer
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati za Oscara nominirane uspješnice Anatomija pada Justine Triet, Zonu interesa Jonathana Glazera i Prošli životi Celine Song.
Na repertoaru su i dvije maštovite i atmosferične romanse: Okus ljubavi Trầna Anha Hùnga i Stranci Andrewa Haigha, kao i provokativna drama Lost Country Vladimira Perišića.

Svi koji su propustili pogledati biografsku dramu Oppenherimer Christophera Nolana na velikome platnu, moći će to ispraviti sljedeće subote na Matineji za odrasle. Riječ je o favoritu ovogodišnje sezone nagrada, a za Oscara natječe se u čak 13 kategorija.

DA! Festival: Videobox iza kulisa
Videobox je humoristični Internet serijal koji prati Ivora, Davida i Karla kroz njihovo iskustvo dvadesetogodišnjaka u Zagrebu. Seriju pišu, režiraju i snimaju Ivor Lapić, David Bakarić, Karlo Vorih i Marko Bičanić, studenti Akademije Dramske umjetnosti u Zagrebu, koji su uz pomoć kolega stvorili svoji suvremeni hrvatski sitcom za nula kuna.
U sklopu projekcije Videobox iza kulisa bit će prikazana jedna epizoda serije, nakon čega slijedi razgovor s autorskom ekipom. Program nastaje u organizaciji DA! Festivala – studentskog festivala umjetnosti, dizajna i arhitekture. Ulaz je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Praktične informacije
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije.
Filmove iz programa Agnès Varda: Lica, priče pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija i raspored potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.