Tjedan u Kinoteci: Pamtim samo sretne dane

Ciklus posvećen Agnès Varda ispratit ćemo filmovima o lutalicama, među kojima su i Zlatnim lavom nagrađeni Bez krova i zakona te hrvatska premijera Sve, i kosti Luce Guadagnina, a među Novitete stižu Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića i Na Adamantu: Nitko nije savršen Nicolasa Philiberta.

Agnès Varda: Lutalice
Ciklus posvećen velikoj francuskoj redateljici Agnès Varda zaključujemo filmovima koji se bave jednom od njezinih omiljenih tema – lutanjem. Krećemo s Jedna pjeva, druga ne, angažiranom dramom o prijateljstvu dviju žena, kroz koje Varda priča o povijesti drugog vala feminizma u Francuskoj te o borbi za autonomiju žena nad vlastitim tijelom, u kojoj je i sama aktivno sudjelovala.
Ako je Jedna pjeva, druga ne govori o snazi kolektivnog udruživanja u političku borbu, Bez krova i zakona govori o stjecanju autonomije radikalnim odbacivanjem društva. Priča o djevojci koja je sigurnost malograđanskog života zamijenila slobodom života na cesti Vardi je donijela Zlatnog lava u Veneciji, Sandrine Bonnaire prometnula je u zvijezdu, a i danas ga se drži za jedan od njezinih najboljih filmova.
Documenteur: Film emocija Vardin je najosobniji film. Snimljen nedugo nakon prekida s Jacquesom Demyjem, Varda se u njemu hvata u koštac s osjećajima odljubljivanja, odvajanja i usamljenosti, na primjeru autofikcijske priče o ženi koja traži stan u Los Angelesu nakon prekida s partnerom.
Gledat ćemo i jedan od Vardinih omiljenih filmova – Moj privatni Idaho Gusa Van Santa. Ovaj film ceste mladiću u potrazi za majkom jedan je od kultnih filmova 1990-ih, a pomogao je etablirati struju novog queer filma u istome desetljeću. Glavne uloge odigrali su River Phoenix i Keanu Reeves.
Temu i ciklus zaključujemo hrvatskom premijerom filma Sve, i kosti Luce Guadagnina, pričom smještenom u osamdesete o mladiću i djevojci kanibalskih sklonosti, koji putuju SAD-om u potrazi za ljubavlju i domom. Ovaj neobični križanac romanse, filma ceste i horora značenjski je bogata alegorija socijalnog i ekonomskog kanibalizma, ali i transgresivna metafora potrebe za dubinskim razumijevanjem i prihvaćanjem. Glavne uloge u filmu odigrali su Timothée Chalamet i Taylor Russell, koja je na festivalu u Veneciji osvojila nagradu za glumicu u usponu, dok je Guadagnino osvojio Srebrnog lava za režiju.

Noviteti: Pamtim samo sretne dane
Među Novitete stiže Pamtim samo sretne dane, elegična drama o muškarcu koji za vrijeme ručka u jednom restoranu dobiva priliku svjedočiti nizu situacija koje su mu obilježile život. Riječ je o novome filmu Nevija Marasovića, u kojem se prepleću prošlost i sadašnjost, humor i drama, život i smrt.
Uz intrigantan koncept, film se može pohvaliti i uistinu impresivnom glumačkom ekipom, predvođenu Radkom Poličem u svojoj posljednjoj ulozi.

Noviteti: Na Adamantu
Na Adamantu: Nitko nije savršen novi je film glasovitog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta, a govori o jedinstvenom dnevnom centru za skrb osoba s mentalnim poteškoćama, smještenom na Seini u centru Pariza. Philibert ovim filmom ukazuje na krhkost mentalnog zdravlja i važnost pažnje koju posvećujemo jedni drugima.
Empatičan, nekonvencionalan i radikalno drugačiji pristup prikazu mentalnih bolesti na filmu Philibertu je donio i Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu te niz drugih nagrada i priznanja.

Ostali Noviteti
Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati Oscarom nagrađene filmove Anatomija pada Justine Triet, Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija, The Holdovers Alexandera Paynea, Zonu interesa Jonathana Glazera.
Tu je i uzbudljiva sudska drama Slučaj Goldman Cédrica Khana, rekonstrukcija suđenja Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu optuženom za nekoliko pljački i ubojstava, koji je postato junak dijela intelektualne javnosti. Glumac Arieh Worthalter osvojio je nacionalnu filmsku nagradu César za svoj elektrizirajući središnji nastup.

Praktične informacije
U ponedjeljak, 1. travnja, kino ne radi.
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije.
Filmove iz programa Agnès Varda: Lica, priče pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka