Tjedan u Kinoteci: Slučaj Goldman

Ciklus Agnès Varda nastavljamo posvetom njezinu antologijskom ostvarenju – dokumentarcu Skupljači i skupljačica, Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a predstavljaju produkciju kolektiva Jeune Cinéma, a među Novitete stiže uzbudljiva sudska drama Slučaj Goldman Cédrica Kahna.

Agnès Varda: Skupljači
Ciklus posvećen Agnès Varda posvećen je jednom od njezinih najpopularnijih djela – dokumentarcu Skupljači i skupljačica, koji je označio početak nove, možda i najzrelije etape Vardina opusa. Ovaj šarmantni filmski esej priča je o ljudima s margina francuskog društva, koji prikupljajući ono što odbacujemo kao nepotrebno čine male geste otpora bezumlju konzumerizma. Skupljači i skupljačica su također film u kojem je Varda počela graditi svoju personu simpatične, ekscentrične starice s filmskom kamerom, po kojoj je i danas pamtimo.
Uz Vardu gledamo i tri varijacije na temu skupljača. U srijedu na rasporedu je Bez sunca, klasik filmskog esejizma, u kojem redatelj Chris Marker, inače i Vardin prijatelj, na osebujan način interpretira snimke koje je tijekom godina skupljao na različitim dijelovima svijeta. Ova meditacija o kulturi, sjećanju, prolaznosti i smrti ubraja se među najbolje i najutjecajnije filmove svih vremena.
American Honey Andree Arnold zarazno je energičan film ceste, priča o skupini mladih lutalica koji putuju američkim Jugom prodajući časopise. Svojom epizodičnom strukturom Arnold razotkriva socijalne i ekonomske razlike koje istovremeno tvore i razdiru društveno tkanje suvremenog SAD-a.
Na sličnome tragu je i Oscarima i Zlatnim lavom nagrađena Zemlja nomada Chloé Zhao, film koji spojem dokumentarizma i fikcije te protagonisticom-lutalicom slika moćan portret suvremene Amerike iz perspektive njezinih ranjivih članova, a pritom evocira teme i postupke koji su obilježili Vardin opus.

Vizije: Collectif Jeune Cinéma
Proljetno izdanje Vizija: Iz Kratke baze 25 FPS-a suradnički je program s umjetničkom organizacijom Klubvizija na kojemu se predstavlja Collectif Jeune Cinéma, zadruga filmaša osnovana 1971. u Parizu, koja se bavi distribucijom, promocijom i arhiviranjem eksperimentalnih filmova, a od 1999. organizira godišnji Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux u Parizu. Povodom 25 godina festivala  predstavit će se retrospektivni program od 11 kratkih filmova, a o programu, povijesti i značaju zadruge uživo će govoriti bivši predsjednik Collectif Jeune Cinéma Frédéric Tachou te umjetnik i koordinator zadruge Tomaž Burlin.

Noviteti: Slučaj Goldman
Nakon Anatomije pada i Saint Omera, u kina nam stiže još jedna uzbudljiva francuska sudska drama, koja je osvojila i kritiku i publiku.
Slučaj Goldman vjerna je rekonstrukcija suđenja Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu optuženom za nekoliko pljački i ubojstava, koji će tijekom procesa postati junakom dijela intelektualne javnosti.
Slučaj Goldman otvorio je prošlogodišnju sekciju „14 dana autora“ Filmskog festivala u Cannesu, glumac Arieh Worthalter osvojio je nacionalnu filmsku nagradu César za svoj elektrizirajući središnji nastup, a velike su pohvale stigle i na račun nadahnute režije Cédrica Kahna te retoričkog nadmetanje, koje film vodi u impresivno finale.

Ostali Noviteti
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati nekoliko Oscarom nagrađenih filmova, među kojima se ističu Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija (najbolji strani film), Zona interesa Jonathana Glazera (najbolji strani film i zvuk) i The Holdovers Alexandera Paynea (najbolja sporedna glumica – Da’Vine Joy Randolph).

Na repertoaru su i angažirana humanistička drama Stari hrast Kena Loacha te romantična drama Prošli životi Celine Song, jedan od filmova koji su obilježili prošlu godinu.

Matineja za odrasle: Okus ljubavi
Okus ljubavi Trầna Anha Hùnga sljedeći tjedan moći ćete pogledati u večernjem terminu, kao i na subotnjoj Matineji za odrasle.
Ova šarmantna povijesno-kulinarska romansa svjetsku je premijeru imala u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je redatelju Tranu Anh Hungu donijela nagradu za najbolju režiju, a bio je i francuski kandidat za Oscara u kategoriji stranog filma. Glavne uloge odigrali su uvijek raspoloženi i pouzdani Juliette Binoche i Benoît Magimel.

Praktične informacije
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije.

Filmove iz programa Agnès Varda: Lica, priče pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija i raspored potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka