Tjedan u Kinoteci: Stari hrast

Ciklus posvećen Agnès Varda nastavljamo s nekoliko klasičnih priča o putovanjima, a na repertoar nam stiže Stari hrast, novi film angažiranog britanskog redatelja Kena Loacha.

Agnès Varda: Putnici
Ciklus Lica, priče posvećen velikoj francuskoj redateljici Agnès Varda nastavljamo filmovima o putovanjima, istraživanjima i otkrićima. Prva dva filma posvećena ovoj temi snimila je za vrijeme boravka u Los AngelesuLavlja ljubav (…i laži) neobična je metafilmska meditacija o odnosu istine i privida, umjetnosti i politike, slobode i odgovornosti, koja gledatelje uranja u Los Angeles s kraja šezdesetih. Glavne uloge u filmu igraju Warholova muza Viva, autori kultnog mjuzikla Kosa James Rado i Gerome Ragni i newyorška redateljica Shirley Clarke.
Šapat zidova dokumentarni je film o gradskim muralima, umjetničkim radovima kojima su oslikani zidovi zgrada, tvornica i nadvožnjaka, a koji pričaju skrivene povijesti stanovnika i zajednica unutar kojih su nastali.
U subotu na rasporedu su Ljudi i mjesta, jedan od najboljih filmova Vardina opusa, u kojima zajedno s umjetnikom JR-om putuje francuskom provincijom u potrazi za izuzetnim pojedincima čijim će licima oslikati zidove njihovih gradova. Ova priča o prijateljstvu, umjetnosti i malim ljudima Vardi i JR-u donijela je nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.
Kao bonus film prikazujemo Okus trešnje, priču o muškarcu koji se vozi ulicama Teherana u potrazi za čovjekom koji će mu pomoći izvršiti neobičan zadatak. Riječ je o Zlatnom palmom nagrađenom remek-djelu Abbasa Kiarostamija, koji se ubraja među najbolje filmove devedesetih, a koji je i Varda isticala među svoje favorite.

Noviteti: Stari hrast
Stari hrast novi je film britanskog redatelja Kena Loacha, dvostrukog dobitnika Zlatne palme i velikog filmskog humanista. Smješten u 2016., godinu referenduma o Brexitu, Stari hrast prati susret stanovnika okruga Durham i sirijskih useljenika, koji tamo pokušavaju izgraditi novi dom. Riječ je o prepoznatljivo loachevskoj drami, u kojoj ovaj angažirani redatelj s mnogo empatije, razumijevanja i naglašenim idealizmom pristupa analizi konkretnih društvenih problema. Film je svjetsku premijeru imao u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, a bio je nominiran za BAFTA-u u kategoriji najboljeg britanskog filma.

Ostali Noviteti
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati Oscarom nagrađene filmove Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija (najbolji dugometražni animirani film), humornu dramu The Holdovers Alexandera Paynea (Da’Vine Joy Randolph – najbolja sporedna glumica), provokativnu Zonu interesa Jonathana Glazera (najbolji strani film i zvuk) i ništa manje intrigantnu Anatomiju pada Justine Triet (najbolji originalni scenarij).
Romantična drama Okus ljubavi svojim je spojem gastronomije, izvrsne režije Trầna Anha Hùnga i nadahnutih nastupa Juliette Binoche i Benoîta Magimela opčinila gledatelje, a sljedeći je tjedan možete pogledati u dva termina (utorak i petak).
Također, zbog velikog broja izvrsnih filmova koji i dalje nailaze na izuzetan odaziv publike uvodimo još jedan raniji termin: četvrtkom u 16 sati. Sljedeći četvrtak na rasporedu je romantična drama Prošli životi Celine Song, a dan kasnije, u petak pogledajte psihološku dramu Stranci Andrewa Haigha.

Na subotnjoj Matineji za odrasle gledamo Dječaka i čaplju Hayaa Miyazakija.

WHW: Maja Hodošček
Kustoski kolektiv WHW u sklopu filmskog programa Ekologije skrbi: novi savezi u ožujku ugošćuje slovensku umjetnicu i kustosicu Maju Hodošček. Prikazuju se njezina dva filma, Training i For Your Pleasure, a nakon projekcije slijedi razgovor na temu umjetničine prakse i položaja unutar sustava suvremene umjetnosti. Hodošček u svojoj recentnoj praksi istražuje neoliberalizam i prekarni rad koji se bazira na samopoduzetništvu, te radi primarno u mediju videa koji su dijelom zasnovani na neobičnom a naizgled jednostavnom eksperimentu.

Praktične informacije
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije.
Filmove iz programa Agnès Varda: Lica, priče pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka