Tjedan u Kinoteci: 11. Okolišni filmski festival

U tjedan krećemo premijerom filma Zbudi me Marka Šantića, a nastavljamo ga 11. izdanjem Okolišnog filmskog festivala.

Noviteti: Zbudi me
Zbudi me je provokativna drama Marka Šantića, priča o mladiću s amnezijom kojeg će nesreća u kojoj je sudjelovao potaknuti da preispita svoj dosadašnji život i vrijednosti. Nastao prema scenariju Gorana Vojnovića, Sare Hribar i Marka Šantića, ova angažirana drama bavi se ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu, a na Festivalu slovenskog filma osvojio je nekoliko nagrada Vesna, uključujući one za najbolji film, scenarij te glavnog (Jure Henigman) i sporednog glumca (Jurij Drevenšek).
U ponedjeljak će se održati premijera filma uz prisustvo dijela autorske ekipe (dio ulaznica nalazi se u prodaji), a od sljedećeg tjedna moći ćete ga pogledati u redovnoj distribuciji.

Ostali Noviteti
Zbog velikog interesa na raspored smo uvrstili još jednu projekciju dokumentarnog filma Vitić pleše Borisa Bakala. Riječ je o dokumentarnom filmu o borbi za restauraciju Vitićeva nebodera u Laginjinoj ulici, koja iz umjetničke inicijative prerasta u sinegdohu čitavog društva. Među ostalim novitetima pogledajte biografsku dramu Priscilla Sofije Coppole i crnu komediju Scenarij iz snova Kristoffera Borglija.

Okolišni filmski festival 2024
Zelena akcija donosi novo izdanje Okolišnog filmskog festivala, manifestacije koja spaja filmsku umjetnost i posvećenost aktualnim pitanjima ekologije i zelenih politika. Ovogodišnje, 11. izdanje sastoji se od 13 filmova, a tema je „fokus na rješenja“.
Otvaranje festivala održat će se u srijedu, 24. travanja u 18 sati projekcijom filma Rijeka i nastupom benda Balkalar, nakon čega slijedi dokumentarac Moda, ispočetka, posvećen temi održive mode.
Ulaz na sve projekcije je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Matineja za odrasle
Na subotnjoj Matineji za odrasle ponovno možete pogledati animiranu dramu Dječak i čaplja. Ova priča o dječaku koji odlazi u fantastičnu pustolovinu u potrazi za izgubljenom majkom zasad je posljednji film velikog japanskog animatora Hayaa Miyazakija, autora klasika kao što su Princeza Mononoke (1997) i Avanture male Chihiro (2001), a nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Praktične informacije
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.
Raspored projekcija: KinoKinoteka