Tjedan u Kinoteci: Priča za sebe

Priča za sebe novi je tematski ciklus posvećen pripovijedanju na filmu, u sklopu kojeg premijerno prikazujemo Proljeće, jesen Todda Haynesa, Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelit će godišnja priznanja Oktavijan, a među Novitete stižu hvaljena crna komedija Scenarij iz snova Kristoffera Borglija i humorna drama Luxembourg, Luksemburg Antonia Lukiča.

Priča za sebe: Stvaranje i rastvaranje
Od sljedećeg tjedna kreće Priča za sebe, novi tematski ciklus posvećen raznolikim načinima na koji pripovijedanje i pričanje priča oblikuju našu osobnu i društvenu stvarnost. Ciklus se sastoji od 19 filmova podijeljenih u pet cjelina, a prva je posvećena kreativnosti, tj. stvaranju i rastvaranju fikcionalnih svjetova pomoću riječi.
U avanturu krećemo s Céline i Julie idu na jedrenje Jacquesa Rivettea, klasikom francuskog novog vala koji ove godine navršava 50 godina, a koji je inovativnim pristupom režiji pokazao što sve pripovijedanje na filmu može biti ako se odmaknemo od konvencija. Céline i Julie posveta su ženskom prijateljstvu, moći mašte, slobodi igre i beskrajnim mogućnostima pripovijedanja, čiji se utjecaj osjeti i u najboljim filmovima Davida Lyncha.
Temu nastavljamo s dva filma u čijem su središtu pisci. Prvi je autoreferencijalna metakomedija Adaptacija Spikea Joneza, u kojoj scenarist Charlie Kaufman za veliko platno pokušava prilagoditi publicistički bestseler Kradljivac orhideja. Radi se o duhovitoj i pametnoj satiri na suvremeni Hollywood te jednim od najboljih filmova o kreativnoj krizi, a kojeg pamtimo i po izvrsnim nastupima Nicolasa Cagea, Meryl Streep i Chrisa Coopera, koji je za svoj nastup nagrađen Oscarom.
U petak na rasporedu su Noćne životinje, metatriler o ženi koja od bivšeg supruga na poklon dobiva rukopis romana uznemirujućeg zapleta, pitajući se je li riječ o osveti upakiranoj u literarnu formu. Uz nadahnutu režiju i scenarij Toma Forda, koji vješto spaja nekoliko pripovjednih linija, film krase odlična glumačka postava predvođena Amy Adams i Jakeom Gyllenhaalom te kompleksno razmatranje važnosti koju osobna iskustva imaju u razumijevanju teksta.
Tjedan zaključujemo hrvatskom premijerom filma Proljeće, jesen, psihološkom dramom Todda Haynesa o popularnoj glumici koja dolazi u američki gradić Savannah, kako bi se za potrebe sljedećeg filma upoznala sa ženom, svojevremeno osuđenom zbog veze s maloljetnim dječakom, s kojim je i danas u braku. No je li taj film pokušaj razumijevanja njihove veze ili nastavak medijske eksploatacije drugim sredstvima? Predvođena nadahnutim nastupima Natalie Portman, Julianne Moore i Charlesa Meltona, ova campy psihološka drama neprestano balansira između crnog humora i kranje nelagode, a svojim inteligentnim metaslojem pokazuje da gluma može biti jednako moćno pripovjedno sredstvo kao i režija i pisanje.
Programsku knjižicu možete preuzeti ovdje, a od sljedećeg tjedna i na blagajni kina.

Agnès Varda: U ogledalu
Agnès Varda osobno posljednji je rad bake francuskog novog vala u kojem se još jednom osvrnula na 60 godina svoje filmske i umjetničke karijere. Projekciju je epilog ciklusa Agnès Varda: Lica, priče te poklon našim gledateljima, stoga je i ulaz besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Oktavijani: Najbolji hrvatski filmovi 2023.
Oktavijan je godišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, koja se dodjeljuje za najbolje filmove u svim kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Popis nagrađenih naslova možete pronaći ovdje, a nakon dodjele diploma slijedi projekcija kratkometražnih i srednjometražnih nagrađenih filmova. Ulaz na projekciju je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Noviteti: Scenarij iz snova
Nakon što nas je ljetos zabavio bizarnom crnom komedijom Bolesnica, norveški redatelj Kristoffer Borgli na veliki se ekran vraća američkim debijem. Scenarij iz snova govori o sveučilišnom profesoru koji postaje planetarno popularan nakon što se počne pojavljivati u snovima potpunih neznanaca. No slava će mu se obiti o glavu nakon što snovi u kojima se pojavljuje postanu nasilni.
Riječ je o neobičnom križancu crne komedije i nadrealizma, koji se oslanja o fantastične situacije i apsurdni humor kako bi pružio satiričan pogled na duhovnu situaciju vremena.

Noviteti: Luxembourg, Luksemburg
Humorna drama Luxembourg, Luksemburg ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča još je jedan novitet koji od sljedećeg tjedna gledamo u kinu. To je film o dva brata, Kolji i Vasji, koji putuju u Luksemburg posjetiti oca, koji ih je napustio dok su bili djeca.
Ovaj britki i duhoviti film o očevima i sinovima prikazan je u programu Horizonti u Veneciji i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a kritičari su njegovu režiju usporedili s filmovima Martina Scorsesea.

Ostali Noviteti
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati elegičnu dramu Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića, Zlatnim medvjedom nagrađeni dokumentarac Na Adamatu: Nitko nije savršen Nicolasa Philiberta, provokativnu Zonu interesa Jonathan Glazera i sudsku napeticu Proces Goldman Cédrica Kahna.
Oscarom nagrađeni animirani film Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija prikazujemo u dva termina: na večernjoj projekciji u utorak te u subotu na Matineji za odrasle.

Praktične informacije
Filmove iz programa Priča za sebe: Pripovijedanje na filmu pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka