Tjedan u Kinoteci: Teška godina

Ciklus Priča za sebe zaključujemo klasicima Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea Johna Forda i Tanka plava linija Errola Morrisa, među novitete stiže Teška godina francuskih hitmejkera Oliviera Nakachea i Érica Toledana, Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a donose program u suradnji s 37. Salonom mladih, a u tjedan nas uvodi provokativni dokumentarac Izraelizam.

Priča za sebe: Između činjenica i legende
Posljednji tjedan ciklusa Priča za sebe posvetili smo filmovima koji istražuju odnos pripovijedanja i sustava kojima uređujemo svijet. U temu nas uvodi Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea, jedna od najsnažnijih priča o važnosti koju mitovi imaju za izgradnju zajednica, čak i kada su im temelji podignuti na laži. Fordov film smješten je u razdoblje u kojem su revolveraše i odmazde počeli mijenjati političari i zakoni, a s obzirom na to da je nastao na kraju razdoblja klasičnih vesterna tumači ga se i kao elegični zaključak ovog velikog žanra.
Odnosom pravde i zločna, reda i kaosa bavi se Tanka plava linija, priča o čovjeku lažno optuženom za ubojstvo policajca, koji će platiti svojim životom kako bi pravda bila zadovoljena. Ovaj klasik Errola Morrisa jedan je od najvažnijih dokumentarnih filmova svih vremena: spasio je život svome protagonistu, a zahvaljujući inovativnoj kombinaciji dokumentarnih i igranih snimaka drži se za preteču danas popularnog žanra „true crime“.
Provokativnosti ne nedostaje ni Riziku oskarovke Laure Poitras, studiji Juliana Assangea te njegova unutarnjeg kruga suradnika, nastale nakon objave WikiLeaksa. Priča o nastanku zanimljiva je kao i sam film: Poitras je nakon premijere u Cannesu premontirala film kako bi se distancirala od Assangea nakon što su se pojavile optužbe na njegov račun, koje je zanemarivala tijekom snimanja i montaže originalnog filma. Rezultat je prvorazredni dokumentarni politički triler, koji aktualizira pitanja o odgovornosti medija i filmaša, posebice kada se nađu u situaciji da biraju između činjenica i legende.
Temu zaključuje Posljednji filmacidom natopljeni revizionistički vestern Denisa Hoppera, o kaskaderu zaposlenom na filmu B-produkcije u Južnoj Americi, koji zanesen opijatima i poduzetničkim idejama počne gubiti odnos prema stvarnosti. Iako je komercijalni neuspjeh filma doveo u pitanje Hopperovu karijeru, ovo nekonvencionalno, kontrakulturalno djelo poziva na preispitivanje načina na koji radimo i razumijemo filmove i stvarnost.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a
Ovomjesečne vizije donose suradnju Udruge 25 FPS i 37. Salona mladih. S obzirom na temu ovogodišnjeg Salona, „Pao sat u bunar“, tema programa je vrijeme.
Ako ne sada sastoji se od sedam filmova koji na različite načine pristupaju odnosu dokolice i rada, od Raznesi moj grad Chantal Akerman, preko strukturalističkih filmova Alberta Sackla i Laide Lertxundi pa do U pozadini kolektiva Total Refusal, aktualnog dobitnika Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film, smještenom u svijet gejminga.

Posebna projekcija: Izraelizam
Izraelizam je dokumentarni film o Simone i Eitan, dvoje američkih Židova koji su odgojeni tako da pod svaku cijenu brane državu Izrael. Eitan se pridružuje izraelskoj vojsci. Simone podržava Izrael na američkim sveučilišnim kampusima. No, kada vlastitim očima svjedoče maltretiranju palestinskog naroda od strane Izraela, odluče se suprostaviti svom dosadašnjem odgoju i pridružuju se pokretu mladih američkih Židova koji se odupiru politici prethodnih generacija.
Redatelji filma Erin Axelman i Sam Eilertsen i sami dijele sudbinu svojih protagonista, a generacijski jaz koji istražuju koriste da postave niz aktualnih i provokativnih pitanja. Projekcija se održava u suorganizaciji Inicijative za slobodnu Palestinu, a nakon projekcije slijedi razgovor u kojem će sudjelovati Branka Vierda i Borna Lozo. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Noviteti: Teška godina
Teška godina novi je film Oliviera Nakachea i Érica Toledanea, autora filmova kao što su Nedodirljivi (2011) i Neobični životi (2020). Film govori o dvojici muškaraca koji zbog kompulzivnog potrošačkog ponašanja upadaju u dugove. Kako bi nanovo preuzeli kontrolu nad svojim životima, pomoć odluče potražiti među društvenim aktivistima koji se zalažu za ekološka pitanja. Ono što slijedi je duhovita satira na suvremeni život, koja je publiku i kritiku osvojila kombinacijom humanizma i humora.

Ostali Noviteti
Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati sportsku romansu Izazivači Luce Guadagnina, biografsku Priscillu Sofije Coppola, animiranu fantaziju Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija i Ekskurziju Une Gunjak.
Na repertoar smo privremeno vratili i Okus ljubavi, kostimiranu kulinarsku romansu s Juliette Binoche i Benoîtom Magimelom, nagrađenu za režiju na Filmskom festivalu u Cannesu. Sjetnu dramu Wima Wendersa Savršeni dani sljedeći tjedan moći ćete pogledati na dvije večernje projekcije (utorak  i petak u 20 sati) te na subotnjoj Matineji za odrasle u 11 sati.
Nastavak svibnja bit će posvećen gostujućim programima pa ukoliko neki od ovih filmova želite pogledati na velikome platnu preporučamo da ne odgađate odlazak u kino 🙂

Matineja za djecu: Moj prvi odlazak u kino
Sljedeće subote u 10 sati Matineju za djecu ponovno organizira KinoKino – cjelogodišnji program dječjih filmova u organizaciji Zagreb film festivala. Program Moj prvi odlazak u kino uključuje odabrane kratkometražne animirane filmove, prilagođene djeci predškolske dobi koja prvi put posjećuju kino.

Praktične informacije
Filmove iz programa Priča za sebe: Pripovijedanje na filmu pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka