Tjedan u Kinoteci: Mah-mah do rujna!

Opraštamo se do jeseni i pozivamo da od 17. lipnja pratite naše programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje možete pogledati snimku predstave Vanya s Andrewom Scottom i pretpremijeru Čelične kandže Seana Durkina.

Dragi naši prijatelji i kolege, završili smo još jednu uspješnu sezonu u kinu Kinoteka. Prva polovica ove godine bila je obilježena izvrsnom ponudom naših distributera, što se pozitivno odrazilo na posjećenost i brojke, koje bismo voljeli podijeliti s vama prije nego dvoranu ostavimo da drijema do jeseni.

Kinoteka u brojkama
Od početka godine Kinoteku je posjetilo nešto više od 27.000 gledatelja, od čega je 17.700 posjetilo programe u našoj organizaciji: distribucijski program Noviteti i kinotečne cikluse. Radi se o povećanju od 33.5 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Među novitetima najveći interes među posjetiteljima privukli su Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa, Anatomija pada Justine Triet, Zona interesa Jonathana Glazera, Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija, Okus ljubavi Trầna Anha Hùnga, Prošli životi Celine Song, Savršeni dani Wima Wendersa, Udar sreće Woodya Allena, Stranci Andrewa Haigha i Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića.
Navedeni filmovi najgledaniji su po ukupnom broju gledatelja, kao i prosječnom broju gledatelja po projekciji. Pritom je zgodno napomenuti da su Uboga stvorenja i Savršeni dani rasprodali dvoranu prilikom prvog prikazivanja, dok je Dječak i čaplja to uspio dvaput zaredom.
Nezavisni filmovi u Kinoteci i dalje ostvaruju oko 20 % svoje ukupne nacionalne gledanosti, a neki od njih tijekom prvog vikenda na svega dvije projekcije privuku između 16 % (Okus ljubavi) i 27 % (Prošli životi) ukupnog broja gledatelja.
To dokazuje da je Kinoteka bitan čimbenik u distribuciji europskog i nezavisnog filma u Hrvatskoj, ali i to da Zagreb i dalje ima snažno razvijenu i motiviranu filmsku publiku, unatoč izazovima u kinoprikazivačkoj infrastrukturi s kojima smo zadnjih pet godina suočeni.

Kinotečni ciklusi
Ove godine imali smo priliku pogledati nekoliko kinotečnih ciklusa. U godinu smo ušli kroz Začarani ekran: Magija na velikom platnu, nastavili s Agnès Varda: Lica, priče, a završili je s Pričom za sebe: Pripovijedanjem na filmu.
U kinotečnom programu najpopularniji filmovi bili su Majstor i Margarita Aleksandra Petrovića, Moj privatni Idaho Gusa van Santa, Proljeće, jesen Todda Haynesa, Zbogom Krčmi Kod zmajevih vrata Tsaija Ming-lianga i Okus trešnje Abbasa Kiarostamija.
S obzirom na to da tematske cikluse osmišljavamo i vodeći računa o interesima naše publike, za sljedeću sezonu pripremamo cikluse posvećene temama i estetikama za koje su navedeni filmovi reprezentativni.

Gostujući programi
Uz redovne programe u Kinoteci redovno ugošćujemo i programe naših partnera: festivale, manifestacije i školske projekcije, koje obogaćuju naš program dodatnim sadržajima i pomažu proširiti postojeću publiku.
U Kinoteci su gostovali Animafest Zagreb – Svjetski festival animiranog filma, Subversive festival, Okolišni fimski festival, Filmske mutacije – Festival nevidljivog filma i Gledalište Kinokluba Zagreb, dok su KinoKino i ZFF, Sedmi kontinent i Privatna umjetnička gimnazija u dvoranu redovito dovodili mladu publiku u rasponu od vrtićke do srednjoškolske dobi.

Ljetna pozornica Tuškanac
U sljedeća tri mjeseca pratite naše programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje već od ponedjeljka, 17. lipnja krećemo s projekcijama. Posebno ističemo Vanyu, snimku hvaljene predstave s londonskog West Enda koja je obilježila kazališnu sezonu u Velikoj Britaniji. Riječ je o modernoj verziji Ujaka Vanje u kojoj je sve uloge odigrao Andrew Scott, glumac koji nas je oduševio svojim nastupima u filmu Stranci te serijama Ripley Fleabag. Kritika i publika s oduševljenjem su dočekali ovo radikalno tumačenje Čehovljeva teksta, a Scottov nastup proglašavan je glumačkim masterclassom. Projekcija će se održati u petak, 21. lipnja, a za nju možete iskoristiti i svoj Filmski pokaz.
Tu su i pretpremijerne projekcije filmova Čelična kandža Seana Durkina i Bajkeri Jeffa Nicholsa, kao i gostovanje Festivala mediteranskog filma Split, u kojem možete pogledati i Zlo ne postoji, intrigantnu dramu oskarovca Ryûsukea Hamaguchija (Drive My Car, 2021).
Srpanj na Ljetnoj pozornici Tuškanac tradicionalno je rezervirani za gostujuće programe filmskih festivala, a kolovoz je rezerviran za Film u šumi, u sklopu kojeg kombiniramo atraktivne distribucijske naslove s klasicima sedme umjetnosti.
O detaljima programa obavijestit ćemo vas preko newslettera, a pratite nas i na društvenim mrežama te na službenoj stranici ljepotu.hr.

I za kraj…
Tim Centra za kulturu i film Augusta Cesarca od srca se zahvaljuje svim vama – našim  gledateljima i partnerima – što ste nam pomogli da ostvarimo još jednu uspješnu sezonu. Sve naše programe radimo iz ljubavi prema filmu, kinu i druženju koje uz njih vezujemo, i zato nam je iznimno drago vidjeti da nailaze na dobar odaziv među publikom.
U Kinoteci se ponovno družimo od sredine rujna: zasad je u najavi koncert glazbenice Mary May, a ostatak programa objavit ćemo čim bude spreman. No s obzirom na tematske cikluse koje pripremamo te ponudu aktualnih filmova iz kataloga naših distributera već sada možemo reći da nas čeka uzbudljiva filmska jesen, čemu se jako veselimo! Do tada želimo vam opušteno i raspušteno ljeto, ispunjeno dugim toplim danima i veselim avanturama.

Vaše kino Kinoteka