Program

Gillian Holroyd vlasnica je trgovine rijetkim etnografskim umjetninama u Greenwich Villageu, a potajno je i vještica. Jednoga dana zainteresira za svoga susjeda, književnog urednika Shepa Hendersona. Dijelom iz dosade, a dijelom i kako bi napakostila Shepovoj zaručnici, Gillian na Shepa baca ljubavne čini. Problem je u tome što se i on njoj sve više sviđa, a ako se zaljubi, morat će se odreći svojih moći.

Iste godine kada su snimili Vrtoglavicu (1958), Kim Novak i James Stewart odigrali su protagoniste u još jednoj okultnoj priči u kojoj Stewartov lik postaje žrtvom opasnih čini. Ali dok su u Vrtoglavici natprirodni elementi bili paravan za dijaboličnu ali krajnje ljudsku zavjeru, u Zvonu, knjizi i svijeći magija je stvarna. No je li doista riječ o nadnaravnim silama ili je ljubav sama po sebi neka vrsta magije?

Inspirirana popularnim broadwayskim komadom Johna van Drutena, ova romantična komedija oslanja se na tradicionalne rodne modele kako bi izgradila zaplet: samostalna i privlačna žena prikazana je kao vještica, zaljubljeni muškarac nemoćni je pijun u njezinim rukama, dok se ulazak u vezu može ostvariti samo pod cijenu odricanja vlastitih moći.

Zahvaljujući elementima fantastike ovi kulturni stereotipi obojeni su i dozom nenametljive ironije, koja upućuje na krizu rodnih odnosa koja će već u sljedećem desetljeću biti problematizirana kroz drugi val feminizma.

Uz opčinjavajuću karizmu Kim Novak i uvijek šarmantnog Jamesa Stewarta, Zvono, knjiga i svijeća romantična je fantazija snimljena u predivnom Technicoloru, koja i dalje osvaja svojom raskošnom scenografijom, vrckavom glazbom i onom posebnom magijom zlatnog doba Hollywooda.