Program

Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Fokus razgovora predstavljaju filmske adaptacije književnih djela, a od ove godine otvaramo se i ostalim načinima na koje pisana riječ ulazi u dijalog s pokretnim slikama.

Antoine Doinel tinejdžer je koji živi u nesretnoj obitelji. Roditelji ne stoje dobro financijski, neprestan se svađaju, a majka mu ima i ljubavnika. Situacija u školi nije ništa bolje, pa neprestano upada u probleme. Jednoga dana odlučuje markirati nastavu, počinje lagati i krasti. Završava u domu za maloljetnike, no ni tamo situacija nije ništa bolja. Antoine će stoga pokušati pobjeći od društva uopće.

Debitantski dugometražni film Françoisa Truffauta drži se za jedan od rodonačelnika struje francuskog novog vala, a njegva priča o nerješivom sukobu pojedinca i sustava i danas je aktualna. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je nagrađen za režiju, bio je nominiran za Oscara za najbolji scenarij, a glavni glumac Jean-Pierre Léaud u međuvremenu je prerastao u filmsku zvijezdu.

U sklopu Filmsko-čitateljskog kluba gledamo ga u kombinaciji s Filmskim klubom (Iris Illyirica, 2020), Davida Gilmoura. U njemu Gilmour opisuje autobiografsku epizodu iz vlastitoga života, kada je svome sinu tinejdžeru dao dozvolu da odustane od školovanja, pod uvjetom da zajedno s njime pogleda tri filma tjedno. Prvi film koji su zajedno pogledali bio je 400 udaraca, koji se na Gilmourovu knjigu nadovezuje svojim autobiografskim karakterom i važnim pitanjima o odnosu institucionalnog školstva, obrazovanja i razvoju pojedinca. A sve to bio nam je dovoljan razlog da ovaj sjajni Truffautov film pogledamo na velikom platnu!