Program

Star je siromašna djevojka koja živi u gradiću Muskogee u Oklahomi, gdje skrbi o dvoje maloljetne djece koja nisu njezina te živi sa svojim agresivnim ocem. Jednoga dana susreće skupinu mladih, koji putuju zemljom prodajući pretplatu na časopise, a među njima posebno će je se dojmiti Jake. Zaintrigirana njihovom energijom, Star će postati dio grupe i krenuti na put.

Od početka filma, u kojem prebire po kontejneru iza lokalnog supermarketa u potrazi za hranom, Star se svrstava u tradiciju Vardinih skupljačica s ekonomske i klasne margine, koji svoju egzistenciju grade na mrvicama i ostacima potrošačkog društva. No baš kao Varda, ni Andrea Arnold ne zapada u mizerabilizam u portretiranju svojih obespravljenih likova. Upravo suprotno – njezin film energično je putovanje američkim jugom, čija epizodična struktura razotkriva socijalne i ekonomske razlike koje istovremeno tvore i razdiru društveno tkanje suvremenog SAD-a. A poput Varde, i Arnoldina režija uključuje planiranje i improvizaciju.

Rezultat je film koji osvaja pulsirajućom energijom režije, montaže, glumačkog kolektiva i soundtracka, nagrađen i Nagradom žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.