Program

«Razgovor uz pokretne slike prezentirat će materijale na kojim radim već neko vrijeme. Slike koje ga čine dolaze iz obiteljskih albuma i arhiva, novijih materijala s nedjeljnih ručkova gdje osim osobnih razmirica razmišljamo i kako doprinijeti svjetskoj revoluciji i miješaju se s filmskim snimkama pejzaža, zemlje, fotosinteze. Fokus je na procesima, postupcima obrade tla, sedimentaciji, uslojavanju, dodiru, posmatranju, sudjelovanju. Kroz te procese želim uspostaviti nove veze, drugačije interpretacije i rastvoriti determinirane uloge, želim ponuditi novu dobrodošlicu za vidljiva i nevidljiva bića.» A. H.

Ana Hušman prema vlastitim riječima «radi dugo i sporo». Razgovor s autoricom uz pokretne slike prilika je za tematiziranje međufaza i međuprostora između produkcija kroz procese bilježenja, snimanja, razmišljanja i montiranja. Razgovarat ćemo o radnim metodama i pokušajima njihovih transformacija u širokom spektru tema koje se bave suodnosima prirode i društva.

Događanje je dio WHW-ove serije filmskih programa i razgovora To je stvar brige, razgovor o stablima.

Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.

Program su podržali:
Grad Zagreb
Hrvatski audiovizualni centar – HAVC
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova