Program

Kako nastaje kvart na ledini – sagrade se zgrade i nasele stanari, planski se urede parkovi, vrtići, škole i igrališta. Novi dio grada kroz niz priča, u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam kvarta, od nabijanja lopte u beton do zadnjeg piva na klupici. Andrija Škare toplo i nepretenciozno ispisuje stenogram grada, koji prije svega čine njegovi stanovnici, njihove ljubavi, tajne želje i skriveni poroci.

Svakom je svojom knjigom Andrija Škare odavao počast gradu, idolizirao ga i ironizirao, vodio kroz njegove birtije, u njegove tramvaje smještao Leonarda Cohena, postavljao grad kao scenografiju, ali i uzdizao ga gotovo na razinu lika, a sada je fokus premjestio južno, s druge strane Save.

Iako se odmaknuo od centra, i ovaj je put grad u središtu. Točnije, jedan njegov dio – novi dio grada. Sve priče iz ove knjige odvijaju se u Novom Zagrebu, ali bi se jednako tako mogle zbivati u Splitu III, u Novom Beogradu ili u bilo kojem sklopu socijalističkih betonskih zdanja u kojima na relativno malenom prostoru živi, spava i svoje male sudbine proživljava mnoštvo različitih ljudi.

O knjizi Novi dio grada uz autora će govoriti povjesničar umjetnosti i publicist Feđa Gavrilović, a razgovor će moderirati Morana Zibar, lovkinja iz popularnog televizijskog kviza Potjera.

Napomena: Za prisustvovanje obvezno predočenje EU Covid digitalne potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza