Program

Program kratkometražnih animiranih filmova prikladan za djecu stariju od sedam godina.

MINJA I KLIMATSKE PROMJENE (ME, 2020, 5 min)
Režija: Zoran Marković Zonjo

Mala Minja je zabrinuta osnovnoškolka koja živi u Crnoj Gori; u naraciji svojstvenoj dječjoj mašti daje lokalnu perspektivu mnogim okolišnim problemima te govori o uzroku i posljedicama klimatskih promjena.

ČUDNI ZLOČIN NEOBIČNOG GOSPODINA JOCE (O Peculiar Crime do Estranho Sr. Jacinto, PT, 2019, 11 min)
Režija: Bruno Caetano

Ovaj kratki film prikazuje nam jedan neobičan zločin, pitajući nas možemo li zamisliti da nekada u budućnosti živimo u svijetu gospodina Joce – u gradu u kojem je priroda zabranjena? Pogledajmo kako mali zločin jednostavnog čovjeka može pokrenuti lanac neočekivanih posljedica. Kada su zakoni okrenuti protiv čovjeka i protiv prirode, male akcije građanskog neposluha jedino su što nam preostaje. A sve dobro što činimo za prirodu ona nam vraća višestruko. Stoga, probudimo, uz ovaj film, jednog Jocu u sebi.

PUKOTINE U BETONU (Entre baldosas, AR, 2019, 9 min)
Režija: Nicolás Conte

Sigurno ste nekad vidjeli biljku kako se moćno probija kroz pukotinu u betonu. Jeste li razmišljali o jednom danu u njenom životu, s kakvim se problemima i izazovima susreće? Ovaj 9-minutni animirani film uvodi nas u bitku za život koju jedan prekrasan i nježan cvijet vodi usred asfaltne džungle, podsjećajući nas da priroda pronalazi svoj put unatoč ljudskom uništenju i betonizaciji. Čudesan životni ciklus se nastavlja i prisjeća nas na povezanost čovjeka i prirode kao i važnost brige o prirodi, čak i kada se ona pojavi na neočekivanim mjestima.

GRAD ZABORAVLJENIH STVARI (La Città Delle Cose Dimenticate, IT, 2021, 17 min)
Režija: Francesco Flippi

Možda ste čuli za kružnu ekonomiju, a možda i mislite da već svaka ptica na grani zna o tome? U ovoj animiranoj priči gledamo beskrajno maštovitu viziju takvog zatvorenog sustava u kojoj se ptica kos brine o svim zaboravljenim stvarima jednoga grada. Na simpatičan i edukativan način autor upozorava na velik problem koji nastaje zbog potrošačkog načina života i gomilanja otpada, koji se može uvelike smanjiti održivim praksama ponovne uporabe i učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. Zanimljivo je da je ova priča, dugačka 17 minuta, animirani film bez animacije, odnosno – ispričana je u samo jednom crtežu.