Program

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.

U predgrađu Dakara najamni radnici grade futuristički toranj, međutim za svoj rad već mjesecima nisu plaćeni. Zbog socijalnih problema i klasnih nejednakosti odlučuju prijeći ocean u potrazi za boljom budućnosti. Među njima je i Souleiman, koji će za sobom ostaviti svoju partnericu Adu.

Atlantik je dugometražni prvijenac Mati Diop, aktualne dobitnice Zlatnog medvjeda (Blago Kraljevstva Dahomey). Svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio Grand Prix, a kritika je hvalila njegovu neobičnu kombinaciju socijalne drame i fantastike te atmosferičnu i kompleksnu viziju Atlantskog oceana kao simbola promjene, rasta, života i smrti.

Na Festivalu 25 FPS Mati Diop osvojila je Grand Prix i Nagradu publike za svoj kratkometražni film Tisuću sunaca (2013), a te je godine bila i gošća festivala.