Program

Avatar Jamesa Camerona jedan je od filmova koji su kinematografiju uveli u 21. stoljeće, prvenstveno zahvaljujući svojim revolucionarnim specijalnim efektima koji su postavili nove standarde u kreiranju alternativnih i fantastičnih svjetova na velikome platnu. Uoči novoga nastavka, koji u distribuciju kreće u prosincu ove godine, studio 20th Century Fox u kina je ponovno pustio ovaj moderni klasik Jamesa Camerona. U kinu Kinoteka prikazujemo njegovu 2D inačicu.

Smještena u daleku budućnost, priča je to o vojniku paraplegičaru Jakeu Sullyju koji odlazi na posebnu misiju na Pandoru, satelit u susjednom sunčevom sustavu. Njegov zadatak je pronaći način kako da dođe do vrijedne mineralne rude, koju čuvaju Navi, lokalno stanovništvo koje živi u harmoniji s lokalnom prirodom i faunom. Jake će na Pandoru doći kao kolonizator, no uskoro će i sam pasti pod utjecaj navijevskog načina života.

NAPOMENA: Avatar re-release sadrži nekoliko sekvenci s trepćućim svjetlima koja mogu utjecati na one koji moguće imaju fotosenzitivnu epilepsiju ili neke druge fotosenzitivnosti.