Program

Jednom davno u Bagdadu živio je Ahmad, princ koji je zbog spletki njegova zlobnog savjetnika Jaffara osuđen na smrt. Ahmad u tamnici upoznaje dječaka Abua, najvećeg bagdadskog lopova koji mu pomaže da izbjegne sigurnoj smrti i pobjegne u Basru. Ovdje počinju fantastične avanture koje uključuju duhove iz boce, leteće tepihe i zabranjenu ljubav.

Ova ekranizacija jedne od priča iz Tisuću i jedne noći ostvarila je veliki uspjeh u europskim i američkim kinima, pri čemu je kritika posebno isticala upečatljivu maštovitost vizualnih rješenja i specijalnih efekata. Mnoge fantastične scene iz filma ne bi bile moguće da Bagdadski lopov nije bio pionir tada revolucionarne tehnike obojane (u ovom slučaju plave) pozadine, pri čemu glumci igraju scenu pred obojanom pozadinom, dok se detalji prostora dodaju u postprodukciji. Zahvaljujući tome glumci su mogli biti bilo gdje u svijetu, bez da su napustili prostore studija, što je smanjilo produkcijske i organizacijske troškove, a povećalo prostor za kreativnost i maštu.

Danas najčešće korištena zelena pozadina omogućila je filmove kao što su Tko je smjestio Zeki Rogeru? (1988) ili Sin City (2005), u kojima se isprepleću animacija i igrani film, zatim superjunačke i znanstveno-fantastične avanture u kojima se kombiniraju realni i fantastični svjetovi, pa sve do filmova Davida Finchera, poznatih po ambicioznoj obradi detalja slike u postprodukciji.

 

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Više na Odluka – obvezno testiranje.pdf (gov.hr)
Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Ako ste ulaznice kupili unaprijed, a ne posjedujete EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, povrat novca možete ostvariti putem kanala kojim ste ulaznice i kupili.

U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo da odgodite dolazak u kino.