Program

Andrija Mardešić i David Kapac, selektori programa:

Koji vam film prvi pada na pamet kad se spomene Nova godina? Ne, milenijalci, nije to Gospodar prstenova! Naravno da je riječ o Batmanu! Svatko tko je slavio Novu godinu doma sa starcima 90-ih znao je da protokol tradicionalnog hrvatskog dočeka obvezno mora uključivati francusku, odojka, Mirka Fodora, Batmana, šampanjac i poslije valcera u krevet. Tim redoslijedom. Ultimativni novogodišnji film čija se radnja događa u Gothamu za vrijeme Božića gdje se zli Djed Mr.., pardon, Pingvin vozi u predimenzioniranoj patkici, planira otmicu i ubojstvo svih prvorođenih, pomaže mu žena u pripijenoj crnoj koži sa bičem, a stvar spašava Čovjek-šišmiš. Zvuči perverzno i suludo? U pravu ste. Upravo onakav kakav bi film od tipu koji nosi kožni kostim šišmiša usred bijela dana i trebao biti.

SINOPSIS:

U Gothamu se pojavio novi zlikovac: Pingvin, koji s korumpiranim poslovnjakom Maxom Schreckom razvija dijabolični plan za preuzimanje grada. Maskirani junak Batman, zaštitnik Gothama, pokušat će im stati na kraj, no račune će mu pomrsiti Žena-mačka, u lateks zategnuta lopovica čije su namjere nepoznanica kako Batmanu, tako i gothamskim zlikovcima.

Iako ispočetka nevoljko, Tim Burton prihvatio se režije nastavka svog hita iz 1989. godine i snimio jedan od najboljih filmova svoje karijere – ludo maštovitu i vizualno raskošnu kombinaciju stripa i film noira, s nadahnutim Dannyjem DeVitom i Michelle Pfeiffer u antologijskim ulogama Pingvina i Žene-mačke. Burton se otvoreno igra s psihoanalitičkim motivima i podtekstom priče, što je rezultiralo djelom koje je mračnije, nasilnije i seksualno sugestivnije od prethodnika. Premijerno prikazivanje nije prošlo bez kontroverzi: otvoreno ga je kritizirao dio roditeljskih udruga, McDonalds je povukao svoj lanac Happy Meala inspiriranih filmom, a naišao je na nerazumijevanje dijela vodećih američkih kritičara. No Burtonov snježni freudovski košmar nadživio je sve kritike, a i tri desetljeća nakon premijere zadivljuje kompleksnim likovima i maštovitom vizualnošću.