Program

Jedne zime u mjestašcu na francuskom jugu pronađeno je tijelo mlade djevojke, koja se smrznula u jarku izvan grada. Zvala se Mona i svojim je životnim stilom ostavila veliki utisak na sve koji su je imali priliku sresti. Niz intervjua razotkrit će fascinantnu priču o djevojci koja je sigurnost malograđanske egzistencije zamijenila životom na cesti, bez stalne adrese i krova nad glavom, ne obazirući se na društvene norme ni zakone.

Ako je Jedna pjeva, druga ne govorila o snazi kolektivnog udruživanja u političku borbu, Bez krova i zakona priča je o stjecanju autonomije radikalnim odbacivanjem društva. Varda je Monino putovanje zamislila kao diskontinuirani prateći kadar, koji se kreće s desna na lijevo, suprotno konvencijama čitanja na zapadu, kako bi naglasila Monin beskompromisni i prkosni stav prema svijetu. Rezultat je film precizne strukture usidren u moćan nastup karizmatične, tada 18-godišnje Sandrine Bonnaire, koja je zahvaljujući uspjehu filma postala međunarodno slavna.

Bez krova i zakona Vardi je donijela Zlatnog lava u Veneciji, u francuskim ga je kinima pogledalo više od milijun ljudi, a i danas ga se drži za jedan od njezinih najboljih filmova.