Program

Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Fokus razgovora predstavljaju filmske adaptacije književnih djela, a od ove godine otvaramo se i ostalim načinima na koje pisana riječ ulazi u dijalog s pokretnim slikama.

Barbara Covett srednjoškolska je profesorica, koja se sprijateljuje sa Shebom Hart, nastavnicom čija veza s maloljetnim učenikom prerasta u medijski skandal. No iako se predstavlja kao Shebina prijateljica i rame za plakanje, Barbara ima drugačije namjere.

Hvaljena adaptacija istoimenog romana Zoë Heller, napisanog u tradiciji Kolekcionara Johna Fowlesa, u kojoj se figura nepouzdanog pripovjedača, klasne razlike i potiskivane žudnje efektno koriste za stvaranje trilerskog zapleta. Scenarističku adaptaciju romana potpisuje hvaljeni dramatičar Patrick Marber (Closer), a glavne uloge maestralno su odigrale Judi Dench i Cate Blanchet. Istaknuti valja i odličnu glazbu Philipa Glassa, koji je kao i Blanchet, Dench i Marber, za svoj rad bio nominiran za Oscara.