Program

Termini projekcija:

Trinaestogodišnji Léo i Rémi dijele intenzivno i blisko prijateljstvo. Odrastaju u provincijskom gradiću Belgije, gdje se igraju, druže i rade na farmi cvijeća Léove obitelji. No kada krenu u viši razred škole, njihovo prijateljstvo dolazi u krizu. Suočen s uvredljivim komentarima Léo će početi zahlađivati odnose prema svome prijatelju, a promjena u ponašanju kulminirat će događajem koji će ih zauvijek promijeniti.

Mladi belgijski redatelj Lukas Dhont međunarodno se proslavio svojim dugometražnim prijencem Djevojka iz 2018. godine, koja mu je donijela Zlatnu kameru za najbolji debitantski film i Queer palmu. U Blizu se nastavalja baviti temom odrastanja, no ovoga puta istražuje načine na koji se fizička bliskost među dječacima stigmatizira od najranije dobi s emocionalno razornim posljedicama. Predvođen uistinu maestralnim glumačkim nastupima debitanata Edena Dambrinea i Gustava De Waela u ulogama Léa i Rémije te sjajne Émilie Dequenne u ulozi Rémijeve majke, Blizu je fascinantno režirano ostvarenje koje se s pravom našlo na popisima najboljih filmova prošle godine.

Film je osvojio Grand Prix na festivalu u Cannesu, bio je nominiran za četiri Europske filmske nagrade, a jedan je od kandidata za Oscara za najbolji film.