Program

Kao i prošle godine, u prime timeu prikazujemo izbor radova učenika i učenica triju škola s područja Zagreba i Zaboka: Klasične gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koje su partneri u projektu “Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”. U ovogodišnjem bloku učeničkih filmova prikazujemo izbor njihovih igranih, animiranih i eksperimentalnih vježbi i kratkih filmova na širok spektar različitih tema. Cjeloviti popis filmova i autora pronađite ovdje [ https://okolisnifestival.zelena-akcija.hr/program-2020/ ]

Nakon toga slijedi program igranih filmova:

POTOP (Rising Water), 2018, 5 min
redatelj: Niels Windfeldt

U ovom eksperimentalnom filmu jedna djevojka istražuje prošlost, sadašnjost i budućnost na dnu potopljenog sela Lyngstøylvatnet u planinama Norveške. Redatelj Niels Windfeldt, zadivljen ljepotom tog nadrealnog krajolika, zadao si je produkcijski iznimno težak zadatak podvodnog snimanja u mrzlom jezeru, ali ovaj vizualno impresivan poetski eksperiment urodio je plodom. Koristeći ovu jedinstvenu lokaciju kao jezgru priče, Windfeldt gradi priču od fragmenata naše zajedničke povijesti, razmišljajući o turbulentnom, a toliko kratkom postojanju ljudskog roda, u usporedbi sa starošću i statičnošću Zemlje i svemira.

PLASTIČNI PLAC (La Plastikería), 2018, 6 min
redatelj: Cesare Maglioni

Poznata je činjenica da će 2050. godine u oceanima biti više plastike nego riba. No, ne trebamo očajavati, tržište uvijek pronađe način za najprofitabilniju prilagodbu. Ovaj kratki španjolski spoj mockumentaryja i edukativnog videa vodi nas na plastični plac, mjesto gdje svoju frišku oceansku plastiku možete odabrati, kušati i povesti kući.

HRANIDBENI LANAC (Cadeia Alimentar), 2019, 17 min
redatelj: Raphael Medeiros

Glavni lik ovog brazilskog postapokaliptičnog kratkog filma je polu-čovjek polu-riba, koji živi među ljudima i vrijeme provodi promatrajući njihove međusobne interakcije, podložne utjecaju religije i medija, kao i odnos prema prirodi i drugim vrstama. Medeiros u stilu “magičnog realizma” razmatra granice otuđenosti čovjeka od okoliša te postavlja pitanje koliko će još dugo ljudska vrsta biti dominantna na Zemlji, a kada će neminovno pasti s vrha hranidbenog lanca?

IZDAHNUTI (Expire), 2017, 13′
redatelj: Magali Magistry

U svijetu u kojem je toksični smog u potpunosti prekrio sve pore planete, ljudi i ostale vrste prisiljeni su živjeti u zatočeništvu zatvorenih prostora i pomagala s kisikom. Juliette, petnaestogodišnja djevojka, odlučila je kročiti izvan tih granica u potrazi za stvarnim životom. Pokretači ove znanstveno-fantastične priče su preživljavanje i ljubav, a vrsna kinematografija predočuje nam budućnost obilježenu strahom i iznimno ograničenim djelovanjem, koju nam nije toliko teško zamisliti kao moguću.