Program

Vlada Margaret Thatcher upravo je usvojila zakon, nazvan ‘Članak 28’, koji stereotipizira lezbijke i homoseksualce kao pedofile i predatore koji „regrutiraju“ djecu za svoj devijantni stil života. Godina je 1988. Profesorice tjelesnog jedne su od glavnih meta homofobnih optužbi i prijekih pogleda, a kao rezultat toga, Jean je prisiljena voditi dvostruki život. Tijekom tjedna ona je cijenjeni član školske zbornice, vikendom potajno tulumari u gay klubovima. Ali kada se sretne s jednom od svojih učenica u lezbijskom baru, Jean je prisiljena na krajnje mjere kako bi spasila svoj posao i zdrav razum. „Blue Jean“ je upečatljiv prvijenac redateljice Georgie Oakley koji smjelo postavlja lezbijsku vezu u prvi plan. Drama smještena u osamdesete krcata je glazbom i referencama razdoblja (New Order, Colourbox, Bad Boys Blue), no nije sve raspjevano. Britansko društvo iz tog vremena ogrezlo je u neobičnoj prljavštini i jadu, no ta priča o nepravdi iz prošlosti ne naslađuje se samozadovoljstvom, niti potkrepljuje mit da je Britanija na čvrstom putu ka boljitku. „Ovaj film koristi se intimnom studijom karaktera kao lećom kroz koju se promatra razdoblje duboke krize i preokreta za gay zajednicu“, piše ScreenDaily. „Otvoreni, prodorni prvijenac britanske redateljice učinkovito stavlja prošlost u prešutni dijalog sa sadašnjošću“, zaključuje Variety. „Blue Jean“ premijerno je prikazana prošle jeseni na filmskom festivalu u Veneciji gdje osvaja People’s Choice nagradu. Nominirana je za BAFTA-u, a na British Independent Film Awards osvaja nagrade u četiri kategorije.

Projekcija uključuje i kratkometražni film DJEVOJKA MOJE MAJKE (My Mother’s Girlfriend, 2021, 15 min) redatelja Aruna Fulare.

Renuka i Sadiya su dvije zaljubljene zrele žene. Renukin sin Mangesh o toj vezi ima vrlo negativno mišljenje. Stalno zanovijeta, uvjeren je da se seksualnost može kontrolirati i nada se da će njegova majka prijeći na „pravu stranu“ kad pronađe pravog muškarca. Umjesto da odustane od teme čak i kad njegova majka dođe do krajnjih granica, on je pokušava urazumiti izgovarajući besmislene fraze. Za majčinu djevojku tako kaže da je „ne-žena“, jer nema djecu. Renuki polako nestaje strpljenja. U kratkom filmu “Djevojka moje majke“, redatelj i scenarist Arun Fulara nastavlja tamo gdje je stao u svojoj nastupnoj drami o odrastanju “Sunday” (2020.) koja je doživjela svjetsku premijeru na festivalu u Tampereu i od tada skuplja pohvale i nagrade. U ovom filmu istražuje ljubavni odnos u kasnijoj životnoj dobi, predrasude indijskog društva i široko prihvaćeni običaj da se u obitelji svi smatraju pozvanima odlučivati u ime druge osobe. Arun Fulara je pisac i redatelj iz Mumbaija, a uz prvijenac „Sunday“, prethodno je radio kao asistent na filmovima poput „Ajii & Bhonsle“ s hvaljenim redateljem Devashishom Makhijom. Osim bavljenja filmom, piše kratke priče i novinske članke za Huffington Post i Film Companion. “Djevojka moje majke“ nagrađena je na festivalima Frameline (San Francisco International LGBTQ Film Festival), Inside Out Toronto LGBT Film Festival i MIX Copenhagen LGBTQ+ Film Festival.