Program

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. 

Svibanjsko izdanje Vizija okuplja tri barda filmske avangarde, a sastoji se od naslova koji istražuju koncept tijela – filmskog, društvenog i privatnog. Otvara ga Arnold Schwarzenegger – Umjetnost bodybuildinga nizozemske veteranke Babeth M. VanLoo: fascinantni ostatak izgubljene umjetničke instalacije, u kojoj mlađahni Arnie postaje živuća skulptura i narator eseja o klasičnim idealima ljepote te odnosu tijela i uma. Program nastavlja Političko tijelo (Bog topi loše meso), intrigantni esej veteranke američke avangarde Betzy Bromberg u kojem tijelo postaje bojno polje na kojem se sukobljava privatno i političko. Program zaključuje avangardni klasik Prozor, voda, beba, pokret Stana Brakhagea, intimistička poema o rođenju vlastitog djeteta.

ARNOLD SCHWARZENEGGER – UMJETNOST BODYBUILDINGA (Arnold Schwarzenegger – The Art of Bodybuilding)
Režija: Babeth M. VanLoo
NL, US, 8′, 2019, DCP

Neobrađeni, originalni materijal 16 mm filma VanLoo je snimila za vrijeme natjecanja u bodybuildingu Mr. Olympia 1970-ih, a 1975/1976. snimila je Arnolda Schwarzeneggera, tada nositelja titule Mister Universe. U ovom novom filmu vidimo snimke intervjua Raymonda Mondinija s Arnoldom Schwarzeneggerom koji je snimljen neposredno nakon natjecanja Mr. Olympia 1976. godine u kombinaciji sa snimkama samog natjecanja.

POLITIČKO TIJELO (BOG TOPI LOŠE MESO) (Body Politic (God Melts Bad Meat))
Režija: Betzy Bromberg
US, 40′, 1988, 16 mm

Krećući se kroz područje moderne moralne dileme, film istražuje odnose između visoke tehnologije, medicine, religije, politike i američke obitelji. „Tijelo, kultura i priroda su u pitanju filma Body Politic, filma koji nas vodi u bolničku operacijsku salu, istraživačke laboratorije i na obiteljski piknik kako bi istaknuo probleme pokrenute genetskim eksperimentiranjima. Svojim tipičnim ozbiljnim humorom, Bromberg istražuje i znanstvene tvrdnje (možemo poboljšati ljudski život) i religijske tvrdnje (Bog je stvorio savršena bića) pa implicitno postavlja pitanje: Kako znati kad smo pretjerali? (…) U filmu nema naratora, a argumenti se iznose energičnim nizanjem i svjedočanstvima.“ (Helen Knode, LA Weekly)

PROZOR, VODA, BEBA, POKRET (Window, Water, Baby, Moving)
Režija: Stan Brakhage
US, 12′, 1959, 16 mm

Brakhageova obrada rođenja kćeri. Film bez zvuka. 

Redatelj, pisac i profesor Stan Brakhage, jedan je od najutjecajnijih osoba američke i svjetske filmske avangarde. Njegovi filmovi i danas predstavljaju neiscrpan katalog audiovizualnih inovacija i društvenih komentara.