Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Varla, Rosie i Billie tri su neobuzdane i o uzbuđenjima ovisne striptizete, koje dane provode utrkujući se sportskim automobilima po kalifornijskoj pustinji i mlateći sve one koji im stanu na put. Jednom prilikom zaustavljaju se na benziskoj pumpi u malome gradu, čiji vlasnik – krajnje antipatični starac u kolicima – i njegov nabildani ali ne baš inteligentni sin, u svojoj kući navodno skrivaju poveću količinu novca. Djevojke odluče napraviti plan ne bi li ih opljačkali.

Kultni film Russa Meyera danas se drži za remek-djelo eksploatacijskog filma, značajno zbog provokativnog pristupa tradicionalnim rodnim ulogama, netipičnom prikazu žena na filmu te zbog tretmana seksualnosti i nasilja. Predvođen karizmatičnim nastupom japansko-američke glumice Ture Satane i prepun sočnih dijaloga koji su dušu dali za citiranje, Meyerov film izvršio je veliki utjecaj na pop-kulturu, od glazbe do filma. John Waters prozvao ga je, „bez ikakve sumnje, najboljim filmom svih vremena“, a Quentin Tarantino obilato ga je citirao u finalu svog girl power akcića Otporan na smrt (2007).

Uvod u film dat će feminististička autorica Asja Bakić.