Program

Kako bi otplatio studentski kredit, John Grant radi kao osnovnoškolski učitelj u australskoj divljini, miljama daleko od civilizacije. Vraćajući se u Sydney za božićne praznike, Grantov vlak staje u rudarski gradić Bundanyabba, čiji stanovnici sudjeluju u neobičnoj igri na sreću. Grant se iz znatiželje uključuje, a ohrabren početnim dobicima, odluči založiti svu svoju ušteđevinu. Treba li uopće spomenuti da je to bila loša ideja? Nakon što izgubi sav novac, prisiljen je zadržati se u Bundanyabbi, prepušten na milost njegovim ekscentričnim stanovnicima.

Film za koji je Martin Scorsese izjavio da ga je “ostavio bez teksta”, a Nick Cave proglasio “najboljim i najstrašnijim filmom ikad snimljenim u Australiji” danas se drži za jednog od ključnih predstavnika novog vala australske kinematografije 1970-ih, iako je malo nedostajalo da zauvijek nestane. Naime, Buđenje u strahu desetljećima je bilo dostupno u cenzuriranim kopijama slabe kvalitete, jer se vjerovalo da je originalni negativ izgubljen. Početkom 2000-tih motažer filma Anthony Buckley pronašao ga je nakon 10 godina potrage, i to u limenkama označenima za otpis i uništavanje.

Nastao prema romanu Kennetha Cooka, ovaj psihološki triler Teda Kotcheffa (Rambo, 1982) i dalje jednako fascinira i uznemiruje, a zbog beskompromisnog načina na koji secira granice muškosti, morala i civilizacije uspoređivan je s filmovima kao što su Psi od slame (1971), Paklena naranča (1971) i Oslobađanje (1972). U kinu Kinoteka prikazujemo njegovu restauriranu, necenzuriranu verziju.