Program

Mladi muškarac pripovijeda nam priču o tome kako je završio mrtav u bazenu hollywoodske dive. Našavši se u financijskoj nevolji, naočiti scenarist Joe upoznaje bogatu i zaboravljenu zvijezdu nijemog filma Normu Desmond te useljava u njezinu raskošnu vilu. Norma živi izolirana u ogromnoj kući, okružena starim filmovima, slikama i sjećanjima na prošlost koje više nema. Joeov dolazak njezinu usamljenom životu daje novi polet te ona postaje tragično zaluđena pokušajima da ponovno oživi svoju glumačku karijeru.

Ovjenčan s čak 11 nominacija za Oscara, od kojih je osvojio tri (za scenarij, glazbu i scenografiju), Bulevar sumraka velikana klasičnog Hollywooda Billyja Wildera po mnogima je jedan od najboljih filmova ikada snimljenih. Nije iznenađujuće da je film zaintrigirao i samog Fassbindera koji je u liku Norme Desmond pronašao inspiraciju za vlastitu melodramu Čežnja Veronike Voss.

Kombinacija film noira, satire i motiva Dickensova romana Velika očekivanja u kojem ostarjela napuštena mladenka živi zaglavljena u prošlosti dok svijet oko nje ide dalje, Bulevar sumraka komentar je hollywoodske tvornice snova i šireg društva, ali i elegija o nemilosrdnom prolasku vremena, neizbježnosti zaborava i promjena. Nastao u vrijeme kada je Hollywood prolazio kroz još jednu transformaciju i za sobom ostavljao eru velikih studija, Bulevar sumraka suprotstavlja kodove zvučnog i nijemog filma kako bi prikazao svijet koji se naoko mijenja dok u suštini ostaje isti, otuđen, hijerarhijski određen odnosima moći i nadasve artificijelan, baš kao i svijet Fassbinderovih filmova. „Pogledaj ovu ulicu!“ reći će jedan lik. „Sva od kartona, šuplja i lažna, cijela sastavljena od zrcala.“

Mada je po izlasku doživio oduševljenu recepciju, celuloidna oštrica Wilderova humora neke je ipak zarezala dublje, pa je tako osnivač MGM-a pozvao na Wilderovu deportaciju zbog blaćenja industrije koja ga je stvorila. Sam Wilder još je za vrijeme nastanka filma ulagao velike napore kako bi izbjegao moguću cenzuru te je Paramountu navodno scenarij slao u fragmentima kako ga ne bi zahvatile beskompromisne škare zloglasnog Hayesovog kodeksa.