Program

Djevojčica Dorothy živi na farmi u Kansasu, a društvo joj pravi pas Toto. Nalet tornada otpuhat će ih u začaranu zemlju Oz, gdje zajedno sa Strašilom, Limenkom i Plašljivim lavom odlazi u potragu za velikim čarobnjakom, koji će im ispuniti želje i pomoći Dorothy da se vrati kući.

Čarobnjak iz Oza bio je jedan od prvih hollywoodskih filmova u boji, a zahvaljujući vještini kojom Victor Fleming koristi izražajne mogućnosti slike u koloru, možemo reći da je to i jedan od pionirskih naslova u kojem se čarolija filma prepleće s čarolijama na filmu. Početak i kraj snimljeni su crno-bijelom tehnikom i potom obojeni u sepiju, dok je začarani svijet mašte u koji putuje Dorothy prikazan u živahnom koloru. Navedeni je postupak bio toliko efektan, da su sljedećih desetak godina mnogi drugi nastavili Flemingovim stopama, pa su film u boji koristili za eskapističke fantazije u rasponu od fantastike do romantizirane prošlosti, dok je crno-bijela tehnika sugerirala filmove koji se ambicioznije hvataju u koštac sa stvarnošću.

Unatoč turbulentnoj produkciji, tijekom koje su se izmijenila čak četiri redatelja (George Cukor, King Vidor, Richard Thorpe i potpisani Victor Fleming), Čarobnjak iz Oza postao je i ostao jedan od omiljenih hollywoodskih mjuzikala, a njegov uspjeh Judy Garland prometnuo je u zvijezdu