Program

Pedesetih godina prošloga stoljeća, nekoliko tjedana uoči Božića, Therese Belivet zapošljava se kao prodavačica u trgovačkom centru na Manhattanu. Jednoga dana u dućan ulazi Carol, privlačna žena višeg socijalnog statusa koja opčinjava Therese svojom ljepotom i sofisticiranošću. Therese i Carol uskoro se upuštaju u ljubavnu vezu, no na putu im stoji Carolin uskoro bivši muž, razočaran i inatljiv mušarac koji će učiniti sve ne bi li diskreditirao svoju suprugu pred zakonom.

Objavljen 1952. pod naslovom Cijena soli, Carol je drugi objavljeni roman Patricije Highsmith. Izašao je pod pseudonimom Claire Morgan, dijelom kako bi izbjegla etiketu „autorice lezbijskih romana“, a dijelom i zato jer je dio zapleta inspiriran situacijama iz njezina vlastitog života. Roman sadrži brojne elemente koje će Highsmith istraživati u nastavku karijere – trenje između dva socijalna statusa, toksičnost buržujskog braka te motiv fascinacije između dvoje glavnih likova, čija je erotska dimenzija ovoga puta iz potkonteksta premještena u samo središte zapleta. Roman je hvaljen zbog nekonvencionalnog i progresivnog načina na koji je pristupio istospolnoj ljubavi, a pitanja koja postavlja o osobnoj slobodi, majčinstvu te rodnoj nejednakosti u društvu i danas su vrlo intrigantna.

Godine 2015. redatelj Todd Haynes i scenaristica Phyllis Nagy s velikim su uspjehom adaptirali Carol za veliko platno, pri čemu su glavne uloge odigrali Cate Blanchett i Rooney Mara. Film je premijerno prikazan u službenoj selekciji Festivala u Cannesu, a osvojio je i šest nominacija za Oscara, uključujući one za glavnu i sporednu glumicu te adaptirani scenarij.