Program

Mlada knjižničarka Julie provodi poslijepodne u parku čitajući knjigu o magiji. Iznenada spazi Céline, djevojku u pernatoj zelenoj boi, koja u žurbi za sobom gubi stvari. Zaintrigirana Julie slijedi je do malog kluba na Montmartreu, gdje Céline nastupa kao mađioničarka. Céline i Julie uskoro će se sprijateljiti, useliti, a potom od svojih snova, sjećanja i mašte krenuti na putovanje paralelnim svjetovima.

Céline i Julie idu na jedrenje spada među skrivene dragulje francuskog novog vala, baš kao i njegov redatelj – Jacques Rivette. Riječ je o sineastu jedinstvenog razumijevanja filma, specifičnog i po tome da je odbacivao koncept autorstva, koji su njegovi kolege okupljeni oko časopisa Cahiers du cinéma promovirali. Rivette je shvaćao film kao kolektivni pothvat, svojevrsnu zavjeru skupine zanesenjaka u kojoj svatko daje jednako važan doprinos cjelini. Stvaralački proces pritom je otvoren improvizaciji, slučaju i greškama, bilježenju prolaznih trenutaka koji se postepeno stapaju u alkemiju filma.

Izraz „ići na jedrenje“ u francuskom originalu znači „vući nekoga za nos“ kazivanjem nevjerojatne priče, a upravo to radi Rivette u suradnji s Juliet Berto i Dominique Labourier, glumicama koje su odnos svojih likova u znatnoj mjeri ispunile detaljima iz vlastitog prijateljstva, zajedničkog života, čak i snova. Zaplet uključuje ukletu kuću, psihotropski slatkiš i ubojstvo, a sastavljen je od niza vinjeta, „lovačkih priča“ i narativnih diverzija, pri čemu cilj nije razriješiti misterij fabule, nego učiniti gledatelja suučesnikom u stvaranju zavjere i zapleta. Ukratko, Céline i Julie posveta su ženskom prijateljstvu, moći mašte, slobodi igre i beskrajnim mogućnostima pripovijedanja.

Rivetteov film radikalan je i zabavan, lako se gleda i teško zaboravlja, a njegovi tragovi mogu se pratiti sve do Mulholland Drivea (2001) i Unutarnjeg carstva (Inland Empire, 2006) Davida Lyncha.