Program

Vruća je ljetna noć u Bruxellesu i ljudi diljem grada ne mogu zaspati. Izlaze na ulice, posjećuju barove ili diskoklubove u potrazi za zabavom, uzbuđenjem, spajanjem i ljubavlju.

Chantal Akerman bila je nevjerojatno produktivna redateljica, čiji opus uključuje filmove u rasponu od strukturalističkih eksperimenata do mjuzikala i slapstick komedija. U svojim najboljim djelima uspijeva pomiriti potrebu da eksperimentira i zabavlja, a među njih spada i Cijelu noć.

Riječ je o duhovitoj i šarmantnoj strukturalističkoj romantičnoj komediji, u kojoj Akerman raznolikost i složenost ljudskog ponašanja dijeli u svojevrsne obrasce. Njezina noćna odiseja Bruxellesom ljubavni je film kakav još niste vidjeli – djelo u potpunosti lišeno dijaloga, ali ispunjeno šumovima koji tvore teksturu noći. Film mozaične dramaturgije u potpunosti lišen zapleta, ali od prve do zadnje minute ispunjen raznolikim situacijama, živopisnim karakterima te njihovim (ne)mogućnostima i žudnjama. Djelo koje je hipnotičko i očaravajuće, baš kao i sama ljubav.

Agnès Varda često je ovaj film isticala među svoje omiljene, a u sklopu ciklusa prikazujemo ga u nedavno restauriranoj inačici.